Angajatorii care întârzie plata salariilor vor fi sancționați

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG 117/2021, care sancționează sever „munca la gri” – situația în care angajații lucrează pe contracte part-time, dar primesc restul salariului „la plic”. În plus, angajatorii care întârzie nejustificat plata salariilor pot fi amendați cu sume de până la 10.000 de lei.

OUG prevede că ”muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”.

De asemenea, OUG stabilește că orele suplimentare trebuie compensate prin acordarea de ore libere plătite în termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea acestora.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Amenzi pentru întârzierea salariilor

Mai mult, primirea la muncă a unuia sau mai multor salariați care depășesc durata timpului de muncă stabilită în contractele individuale de muncă cu timp parțial este sancționată cu o amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, fără ca valoarea totală a amenzilor să depășească 200.000 de lei.

Acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, este sancționată cu o amendă cuprinsă între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără ca valoarea totală a amenzilor să depășească 100.000 de lei.

Întârzierea plății salariului cu mai mult de o lună se sancționează cu o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat care nu a primit remunerația la timp, cu excepția cazurilor în care angajatorul este supus prevederilor Legii nr. 85/2014, care reglementează procedurile de prevenire a insolvenței și insolvența.

Mulți români nu sunt plătiți pentru munca depusă

Orice cetățean român care muncește are dreptul la salariu, acest principiu fiind consfințit atât în Declarația Universală a Drepturilor Omului, cât și în convențiile Organizației Internaționale a Muncii. De asemenea, legislația muncii din România stipulează că toți angajații au dreptul de a fi remunerați pentru munca prestată.

Cu toate acestea, un raport recent al Inspecției Muncii relevă că un număr semnificativ de angajați din România nu sunt plătiți pentru munca efectuată, evidențiind o problemă persistentă în aplicarea acestor drepturi. Mai multe puteți citi aici.