Decizia de retragere a vaccinului AstraZeneca a venit la cererea gigantului farmaceutic. Compania anglo-suedeză a depus cererea de retragere a autorizaţiei de comercializare a vaccinului în ziua de 5 martie 2024.
Comisia Europeană a admis solicitarea venită de la AstraZeneca
În urma cererii companiei farmaceutice producătoare, Comisia Europeană a admis solicitarea pe 27 martie 2024.
Astfel, retragerea se aplică de la 7 mai 2024, potrivit deciziei luate de autoritatea europeană.
În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care gigantul farmaceutic a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti-COVID.
Compania anglo-suedeză a spus că nu mai există cerere pentru vaccinul lor
Totuși, compania a oferit mai multe explicații, într-un punct de vedere oficial trimis unei agenției de știri Adnkronos.
Compania spune că a cerut retragerea autorizației pentru că nu mai există cerere pentru vaccinul lor.
În acest context, susține compania, vaccinul anti-COVID dezvoltat de ei nici nu se mai produce.
„Nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fost fabricat sau distribuit”, a declarat AstraZeneca pentru sursa menționată.
Compania a adăugat că nici nu mai este de așteptat să existe vreo cerere viitoare pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.
Compania a recunoscut în instanță că vaccinul său poate provoca un efect secundar grav
În altă ordine de idei, AstraZeneca a recunoscut în instanță că vaccinul său anti-COVID poate provoca un efect secundar grav.
Anunțul a venit într-un proces colectiv de mai multe milioane de lire sterline din Marea Britanie.
Procesul a fost deschis de zeci de familii care susțin că ei sau cei dragi au fost mutilați sau „uciși” de vaccinul „defect” al titanului farmaceutic, potrivit Daily Mail.
„Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (STT). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe din Marea Britanie, în luna februarie.
Au fost depuse peste 50 de cereri de despăgubire la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari.
Amintim că AstraZeneca a primit aprobarea de urgență de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021. Aprobarea a fost reînnoită în noiembrie 2022.