S-a dat ordin: Să fie amendat de urgenţă! Obligatoriu în toate localitățile din România. E incorect

Mircea Fechet

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că în primele nouă luni ale campaniei naționale de garanție-returnare (SGR) au fost colectate 800 de milioane de ambalaje, inclusiv PET-uri, sticle și doze de aluminiu.

Mircea Fechet: Să fie amendat de urgenţă! Obligatoriu în toate localitățile din România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost întrebat despre evoluția campaniei de reciclare inițiată de guvern la finalul anului trecut, în cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Mircea Fechet a menționat că, până acum, au fost colectate aproximativ 800 de milioane de ambalaje și că în curând se va atinge pragul de un miliard. Aceasta include PET-uri, sticle și doze de aluminiu, cu o pondere majoritară a PET-urilor. Obiectivul este de a colecta 3,2 miliarde de ambalaje în acest an și de a depăși 90% rată de recuperare în al treilea an de funcționare a SGR-ului, echivalentul a 7 miliarde de ambalaje recuperate anual.

Fechet a subliniat că România devine vizibil mai curată, datorită reducerii numărului de PET-uri și doze de aluminiu aruncate necontrolat. În plus, el a evidențiat crearea multor locuri de muncă prin acest sistem, menționând deschiderea recentă a celui de-al cincilea punct de sortare în Bacău, care va deservi regiunea Moldovei și unde au fost angajați 150 de oameni.

”Dacă ne referim la numărul de ambalaje, pot să vă spun că avem astăzi undeva la 800 de milioane de ambalaje şi că vom reuşi foarte repede să atingem primul miliard, o barieră psihologică. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere bineînţeles că o au PET-urile. Vom strânge anul acesta 3,2 miliarde de ambalaje, la fel cum în anul trei de funcţionare a SGR-ului ne propunem să depăşim 90% cantitate recuperată. Dacă punem pe piaţă 8 miliarde de ambalaje, facem împreună calculul, avem 7 miliarde în fiecare an de ambalaje recuperate. Toată lumea vede că România e mai curată pe zi ce trece, nu mai vedem PET-uri aruncate peste tot, doze de aluminiu, nu mai vedem acele imagini celebre cu munţi de PET-uri peste tot. În acelaşi timp, mă bucur să spun că am înfiinţat foarte multe locuri de muncă datorită sistemului garanţie-returnare. Săptămâna aceasta, la Bacău, am deschis al cincilea punct de sortare din România, care va deservi regiunea Moldovei, unde s-au angajat 150 de oameni. Dacă înmulţim cu numărul centrelor de sortare şi de numărare, dacă luăm în calcul cele 1.000 de camioane pe care le avem astăzi pe străzi, dacă punem la socoteală chiar şi acei colectori informali…”, a spus Mircea Fechet, la Prima TV.

Ministrul Mediului a declarat că, înainte de lansarea campaniei de garanție-returnare, rata de colectare era de doar 13%. Obiectivul pentru acest an este să se ajungă la o rată de colectare de 65%, urmând ca până în 2025 procentul de recuperare a ambalajelor să atingă 90%.

Fechet a dat ordin: Magazinele să fie amendate

Ministrul Mediului a declarat că obiectivul pentru acest an este atingerea unei rate de colectare de 65%, iar până în 2025 se preconizează o creștere la 90%. Până acum, campania se desfășoară conform planului și nu există motive de îngrijorare. „Pornim de la o rată de colectare de doar 13%, care reprezenta performanța sistemului municipal. Acest procent a stagnat de foarte mult timp. Mai avem mult de lucru, în special în cazul magazinelor mici din mediul rural.

Unele dintre acestea refuză să returneze garanția consumatorilor, chiar dacă au perceput-o la vânzarea produsului. Am cerut Gărzii Naționale de Mediu să verifice aceste magazine și, dacă se confirmă că nu respectă legea, să le sancționeze. Este incorect ca oamenii să nu-și poată recupera garanția. Aceasta pune presiune și pe RVM-uri, unde oamenii stau la cozi, uneori la temperaturi de 40 de grade, deoarece magazinele mici nu fac colectarea corespunzătoare. Ca ministru, mă voi asigura că legea este respectată și cetățenii sunt tratați cu respect”, a explicat Mircea Fechet.

„Ţinta acestui an este 65% (colectare – n.r.). În anul trei, adică în 2025, să ajungem la 90%. Până acum, suntem în traiectoria asumată, nu am niciun motiv de îngrijorare. Imaginaţi-vă de unde am pornit. Am pornit de la 13%! Asta era performanţa sistemului de colectare municipală. Acest 13% bălteşte de foarte multă vreme, acolo stăteam. Mai avem încă mult de lucrat, mai ales în ceea ce priveşte micile magazine de la ţară. Sunt unele magazine care astăzi refuză să plătească garanţia cetăţeanului, chiar dacă a perceput garanţia când omul a cumpărat apa, berea sau sucul.

Am dispus Gărzii Naţionale de Mediu să meargă mai ales acolo unde ştim că nu se colectează. Să meargă în micile magazine din sate şi dacă constată ceea ce suspectăm noi că se întâmplă – şi primesc zilnic zeci de mesaje, că merge omul cu PET-ul la magazin, iar magazinul spune că nu-l interesează şi nu vrea să respecte legea – dacă se confirmă astfel de situaţii magazinul să fie amendat de urgenţă pentru că e incorect. E ca şi cum ai merge să duci coşul de cumpărături înapoi la supermarket şi să vezi că nu-ţi poţi recupera cei 50 de bani. Te deranjează, te enervează. Şi asta pune presiune şi pe RVM-uri (automate de preluare a ambalajelor – n.r.). Astăzi, românii, stau la 40 de grade afară, la coadă, şi uneori în faţa lor sunt oameni care vin cu sacii şi care n-au cum să nu te enerveze. Dar acei oameni vin cu sacii tocmai pentru că în micile magazine nu se face colectare, în mediul rural nu se face colectare, iar eu mă voi asigura în calitate de ministru că legea va fi respectată şi că cetăţenii vor fi trataţi cu respectul cuvenit”, a explicat Mircea Fechet.