UPDATE

„MAE, MAI și Ministerul transporturilor vor lucra împreună pentru repatrierea românilor, mai mlte curse fiind anulate. Un avion va place București-Pretoia-Mombassa. Vom oferi și un număr de locuri pentru cetățenii europeni.”, a anunțat Raed Arafat.

UPDATE:

Se pare că Executivul vrea să trimită un avion în Africa de Sud pentru a-i repatria pe cei 36 de români blocați. Astăzi, vor adopta o Hotărâre de Guvern prin care să se stabilească trimiterea unei aeronave pentru cei 36 de sportivi români blocați în Africa de Sud.

De asemenea a apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud şi mai sunt alţi patru cetăţeni români care sunt blocaţi acolo şi trebuie să se întoarcă acasă.

Referitor la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu MAE, cu Ministerul Transporturilor cu DSU şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de Guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români.

De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlate ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă. Mi se pare cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentru că cetăţenii aşteaptă astfel de decizii de la noi.

Ţinând cont că peste câteva zile vom sărbători Ziua Naţională ar fi o bucurie pentru noi toţi ca toţi cei care sunt departe de ţară să facem în aşa fel încât să simţim împreună româneşte”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului.

UPDATE: Modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, pe ordinea de zi

„Proiect de hotărâre pentru pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, arată ordinea de zi transmisă de către Guvern.

Știre inițială

Întâlnirea de urgență. Potrivit ultimelor informații, premierul Nicolae Ciucă a convocat, duminică, la ora 11.15, o ședință de urgență la Guvern, la care vor participa toți miniștrii.

De menționat este faptul că ședința are loc după ce tulpina africană Omicron a produs panică în Europa, mai multe țări semnalând cazuri cu această nouă mutație a COVID.

Amintim faptul că noua variantă a coronavirusului a fost descoperită pe 24 noiembrie în Africa de Sud. La scurt timp după ce această informație a apărut în spațiul public, premierul Nicolae Ciucă declara că Guvernul este la curent cu evoluția pandemiei în plan național și internațional și că a luat la cunoștință recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind împiedicarea răspândirii variantei Omnicron.

La acel moment el mai declara că Guvernul va anunța „în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse”.

„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, arată un mesaj transmis de Guvern pe Facebook.

OMS preciza că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante.

Restricții pentru cei care vin din Africa de Sud

În contextul îngrijorărilor, România a impus reguli drastice care au intrat în vigoare încă de sâmbătă. Șeful DSU, Raed Arafat anunța că au intrat în zona roșie mai multe state, iar românii care se întorc de acolo vor intra în carantină, cu posibilitatea de efectuare a unui test de COVID după 10 zile.

„Se introduc în zona roşie statele Botswana, Eswatini, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, începând de astăzi. Hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Persoanele care vin din țările mentionate mai sus vor intra în carantină timp de 14 zile.

Totodată, se instituie obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în ziua a opta. În cazul unui rezultat negativ, acestea pot ieși din carantină începând cu ziua a 10-a. Dacă nu se testează în ziua a8-a atunci rămân în carantină timp de 14 zile”, a spus Arafat.

Pe lângă România, țări precum Olanda, Cehia, Franța, Marea Britanie, dar și SUA au impus restricții pentru a evita răspândirea variantei Omicron.