Guvernul intervine în sectorul construcțiilor, asigurând predictibilitate și menținând taxele la un nivel constant, a declarat ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.
Guvernul intervine în construcții
Ștefan-Radu Oprea a participat la Târgul de Construcții, Imobiliare și Servicii din județul Prahova, primul eveniment de acest tip organizat în Ploiești în ultimii 15 ani.
Evenimentul a oferit o oportunitate de a discuta provocările antreprenorilor din sectoare precum retail, construcții, imobiliare și cercetare. Printre subiectele abordate s-au numărat impozitarea IMM-urilor, predictibilitatea fiscală, programele de sprijin pentru antreprenori, cum ar fi ConstructPlus și Start-Up Nation, precum și debirocratizarea.
Ștefan-Radu Oprea i-a reasigurat pe antreprenori că taxele nu vor crește anul acesta sau anul viitor și că jalonul privind reforma fiscală va implica în primul rând un dialog cu aceștia.
“Pentru că am avut în față constructorii prahoveni și pe cei care lucrează în domeniul materialelor de construcții am vorbit despre investițiile de peste 80 de miliarde lei făcute până în acest moment de guvernul Marcel Ciolacu, dar și despre schema de ajutor de stat ConstructPlus. I-am reasigurat că taxele nu vor crește anul acesta sau anul viitor și că jalonul referitor la reforma fiscală va însemna în primul rând dialog cu antreprenorii”, a explicat ministrul Economiei.
Prețul mediu al locuințelor noi din București a ajuns la 1.709 euro pe metrul pătrat util în primul semestru al acestui an, înregistrând o creștere de 29% comparativ cu primul semestru din 2019, când era de 1.329 de euro, a declarat vineri Răzvan Ionescu, directorul comercial al Imobiliare.ro.
„În toţi ce aceşti 5 ani vedem că creşterea nu s-a oprit. Au fost câteva momente de incertitudine, dar creşterea a fost aproape continuă şi am câteva cifre care arată global ce s-a întâmplat specific pe piaţa din Bucureşti. Încep cu nişte cifre de macroeconomice. Salariul mediu în perioada aceasta a crescut cu 64%, în timp ce preţul mediu solicitat în Bucureşti a crescut cu aproape 30%. Ce ne spune asta? Ne spune că gradul de accesibilitate al locuinţelor din Bucureşti a crescut, în această perioadă.
Practic, locuitorii Capitalei, faţă de acum 5 ani, îşi permit mai mult decât îşi permiteau atunci. Ca să dăm şi cifre, dacă acum 5 ani ne trebuiau 7,2 ani pentru a achiziţiona dintr-un salariu mediu o locuinţă, un apartament de două camere, în 2024 această perioadă s-a redus la 5,6 ani. În acelaşi timp, o situaţie interesantă se vede pe zona de autorizări clădiri rezidenţiale. Dacă în anul 2019, în această perioadă ianuarie-iunie, prima jumătate de ani, erau 300 de autorizaţii noi, presupun că nu este o surpriză pentru nimeni că în 2024 numărul s-a redus aproape la jumătate”, a declarat Răzvan Ionescu la un eveniment organizat în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti, de la Palatul Parlamentului.
Bucureștiul se va confrunta cu o penurie de locuințe
Recent, Ionuț Negoiță, CEO și fondator HILS Development, avertizează că Bucureștiul se va confrunta cu un deficit de locuințe, în contextul unei cereri în creștere, potrivit Ziarul Financiar. El a precizat că anul trecut au finalizat peste 1.000 de locuințe și au vândut aproximativ 800, menținând intenționat un stoc de câteva sute de unități. În trecut, compania livra între 400 și 500 de locuințe pe an, dar anul trecut au accelerat semnificativ ritmul. Pentru acest an, planifică să depășească 1.000 de locuințe finalizate și să mențină vânzările la aproximativ 800, pregătindu-se pentru un potențial deficit și o cerere sporită în anii următori.
„Anul trecut am recepţionat peste 1.000 de locuinţe şi am vândut în jur de 800. Am vrut să avem câteva sute de locuinţe pe stoc. Anterior, făceam cam 400-500 de locuinţe pe an, iar anul trecut am ridicat ştacheta. Anul acesta vom depăşi 1.000 de locuinţe recepţionate şi vrem să vindem tot cam 800. Nu ne propunem să vindem, ba chiar vrem să avem pe stoc, pentru că în anii următori vor exista un deficit în piaţă şi o creştere a cererii. Deja se estimează că se vor recepţiona cam 17.000 de locuinţe anul acesta în regiunea Bucureşti-Ilfov, faţă de 21.000-22.000 anual în trecut. În anii următori, nivelul va scădea dramatic“, a declarat Ionuţ Negoiţă.
Ionuț Negoiță a declarat că sunt toate condițiile pentru o creștere semnificativă a prețurilor la locuințe, estimând o dublare a acestora în următorii șapte-zece ani. El a subliniat că introducerea normelor nZEB (clădiri cu consum de energie aproape zero) va aduce utilizarea de tehnologii și materiale noi, ceea ce va crește costurile. În plus, factori precum eliminarea facilităților fiscale, problemele legate de PUZ-urile din București și creșterea TVA-ului vor contribui, de asemenea, la majorarea prețurilor. Potrivit lui Negoiță, direcția prețurilor este clar ascendentă. Mai multe puteți citi aici.