Alexander Lukașenko, președintele autoproclamat al Belarusului, spune că a dat ordinul pentru amplasarea mai multor unități ale armatei de-a lungul frontierei, în spatele polițiștilor de frontieră, pentru ca țările occidentale „să nu intre” în țară, făcând în același timp referire la Polonia.
„Va trebui să reacționăm aici. Aceasta este o opțiune periculoasă”
„Va trebui să reacționăm aici. Pentru că nu le putem permite polonezilor să ne înconjoare. Aceasta este o opțiune periculoasă. Și eu am spus odată: Ucrainenii ne vor cere să îi ajutăm să își salveze integritatea teritorială de ruși. Pentru ca aceștia să nu le taie niciun teritoriu …
Vedem asta acum. De aceea, trebuie să țin forțele armate [ale Belarusului] pregătite în vestul și în sudul [țării]. Am staționat zece unități de-a lungul graniței, în spatele polițiștilor de frontieră, pentru ca ei [țările occidentale] să nu intre în Belarus. Și au existat astfel de idei”, a declarat Lukașenko.
Acesta a punctat că nu va intra în Ucraina decât în cazul în care „veți trece linia roșie”. Doar atunci „vom răspunde imediat”, a precizat Lukașenko.
„Ieri mi s-a pus această întrebare: cum ați intra dumneavoastră sau armata dumneavoastră în Ucraina? Am răspuns, nu vom intra nicăieri până când nu veți trece linia roșie. De îndată ce veți trece granița noastră sau veți viza rafinăria de petrol Mozyr (au avut această idee nebunească), vom răspunde imediat”, a mai declarat președintele belarus, potrivit agenției de presă de stat belarusă BelTA.
Vladimir Putin nu i-a cerut ajutor în Ucraina
De asemenea, Alexandr Lukașenko a afirmat că Occidentul încearcă să antreneze țara sa în războiul din Ucraina. El spune că Belarus nu are de gând să lupte în Ucraina, dar Occidentul îl antrenează în război.
„Putin nu mi-a cerut niciodată: haide, du-te, ucide pe cineva în Ucraina și așa mai departe. Dar ei (Occidentul – n.r.) ne împing în acest conflict pentru a se ocupa atât de Rusia, cât și de Belarus și pentru a construi o linie de front – de la Sankt Petersburg la Rostov. În 2020, au eșuat. Ei continuă să o facă prin alte metode”, a declarat dictatorul belarus.
El a subliniat că Belarusul nu ar trebui să se implice în acest conflict și nu ar trebui să creeze un „război”.
„Trebuie să protejăm această bucată de pământ (Belarus. – n.r.) Mulțumim lui Dumnezeu, am reușit să facem acest lucru deocamdată. Principalul lucru pentru mine este să nu ne implicăm complet în acest lucru, în acest conflict ucrainean, ci să îl facem să se termine cât mai repede”, a spus el.