Vladimir Putin a dat ordinul! Armata liderului de la Kremlin a lansat noi rachete în Marea Neagră. Ținta principală a fost un petrolier care plutea de mai multe luni pe mare, asta după ce acesta a fost deja atacat la începutul războiului.
Vladimir Putin a dat ordinul! Au lansat rachetele lângă România. Anunțul venit chiar acum
Armata ucraineană a anunțat că o rachetă rusească a lovit petrolierul Millennial Spirit, aflat sub pavilion moldovenesc. Acesta plutea pe Marea Neagră de peste patru luni și transporta motorină.
Potrivit presei internaționale, armata ucraineană spune că nava este o bombă ecologică, subliniind că este cel de-al doilea atac asupra acestei nave de la începutul războiului.
Prima dată, petrolierul a fost atacat de un obuz lansat de pe o navă de război a Federației Ruse la câteva zile după ce această țară a invadat Ucraina. La acea vreme, Republica Moldova a anunțat că nava avea un echipaj rus. De asemenea, în urma primului atac, două persoane au fost rănite.
La momentul primului atac rusesc, nava avea la bord peste 500 de tone de motorină, spune comandamentul militar sudic al Ucrainei, adăugând că din luna februarie petrolierul Millennial Spirit plutește fără echipaj.
Petrolierul este considerat o bombă ecologică
Armata lui Volodimir Zelenski spune că petrolierul este o bombă ecologică cu acțiune întârziată, precizând, totodată, că nava plutea fără echipaj din cauza blocadei impuse porturilor Ucrainei.
Reuters relatează, citând armata ucraineană, că petrolierul a fost lovit de o rachetă rusească aer-sol de tip Kh-31.
În plus, Ucraina spune că invazia Federației Ruse a provocat grave pagube în ceea ce privește mediul, referindu-se la poluarea bazinelor hidrografice. Pe acest fond, țara spune că va cere despăgubiri în instanțele internaționale.
Ucraina vede o amenințare de poluare a bazinelor de apă după invazia rusă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că invazia Rusiei în țara sa reprezintă o amenințare uriașă de poluare a bazinelor de apă, inclusiv a Mării Azov.
În cadrul unui discurs rostit la o reuniune ministerială a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), el a subliniat, de asemenea, necesitatea energiei verzi pentru a înlocui livrările de gaze naturale rusești, în urma invaziei rusești din 24 februarie
Rusia ar putea să încetinească ofensiv în Ucraina
Analiștii străini spun că Rusia și-ar putea atenua temporar ofensiva în Ucraina, în timp ce armata rusă încearcă să își reunească forțele pentru un nou atac.
Miercuri, forțele rusești nu au revendicat și nici nu au evaluat câștiguri teritoriale în Ucraina „pentru prima dată în 133 de zile de război”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Grupul de reflecție cu sediul la Washington a sugerat că este posibil ca Moscova să ia o „pauză operațională”, dar că aceasta nu implică „încetarea completă a ostilităților active”.