Care sunt noile directive UE?
Acest lucru va contribui la un mediu mai sănătos pentru oameni și planetă, promovând totodată inovația, recompensând liderii din industrie și asigurând condiții echitabile de concurență în piața UE și o mai mare siguranță a investițiilor, a declarat Comisia Europeană (CE) într-un comunicat vineri, 2 august.
În cadrul inițiativei Poluare Zero a Pactului Ecologic European, directiva actualizată va reduce emisiile provenite de la mari instalații industriale și ferme de porci și păsări.
Această legislație actualizată va orienta investițiile industriale necesare pentru transformarea Europei într-o economie mai curată, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, mai circulară și mai competitivă.
Se estimează că, până în 2050, implementarea noii Directive va reduce emisiile principalilor poluanți atmosferici (PM 2,5, SO 2, NO X și compuși organici volatili fără metan – NMVOC) cu până la 40% comparativ cu nivelurile din 2020.
Este prima lege a UE privind mediul care recunoaște dreptul cetățenilor de a cere despăgubiri pentru daunele aduse sănătății lor din cauza poluării ilegale.
Legea revizuită va include surse suplimentare de emisii și va simplifica procesul de acordare a autorizațiilor de funcționare pentru instalațiile industriale și fermele vizate.
Noile reguli vor impune limite de emisie mai stricte, autorizarea electronică, reducerea costurilor administrative și condiții mai dure pentru acordarea derogărilor.
Vor fi introduse sancțiuni mai severe
De asemenea, vor fi introduse sancțiuni mai severe (cele mai grave încălcări pot fi pedepsite cu amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a UE a entității juridice) și mai multe competențe pentru autoritățile competente, inclusiv posibilitatea de a suspenda activitatea instalațiilor neconforme.
Includerea exploatării metalelor și fabricarea pe scară largă a bateriilor va reduce poluarea din aceste sectoare, contribuind astfel la îmbunătățirea acceptării publice și la reducerea riscurilor investiționale.
Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi mărită (excluzând creșterea ecologică de porci). Acest lucru va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot.
Aceste ferme vor fi supuse unui regim de autorizare mai ușor, care să permită o înregistrare simplă. Regulile de funcționare aplicabile sectorului vor fi definite în mod transparent și inclusiv, reflectând dimensiunea fermelor, precum și densitatea efectivelor de animale.
Noile reguli includ adoptarea celor mai bune tehnici disponibile pentru depozitele de deșeuri. Legea actualizată va oferi instrumente noi și mai puternice pentru economia circulară și eficiența resurselor.
De asemenea, va aborda poluarea chimică, astfel încât alternativele mai puțin toxice la substanțele periculoase să fie utilizate în procesele industriale.
Liderii din UE în inovare industrială vor beneficia de reguli flexibile de autorizare pentru a testa tehnici ecologice avansate.
Un nou INCITE va colecta informații despre soluții inovatoare
Un nou Centru de Inovare pentru Transformarea Industrială și Emisii (INCITE), gestionat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, va colecta informații despre soluții inovatoare de prevenire și control al poluării și tehnologii transformatoare.
INCITE va evalua atât aspectele de mediu, cât și pe cele economice, iar informațiile vor fi accesibile pe o platformă publică online dedicată, oferind perspective unice la nivelul întregii UE.
Industriile vor trebui să elaboreze planuri de transformare, detaliind modul în care instalațiile lor vor avansa spre decarbonizare, poluare zero și economie circulară.
Pentru prima dată, directiva revizuită recunoaște dreptul de a solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății de poluarea ilegală în legislația de mediu a UE.
De asemenea, aceasta sporește responsabilitatea prin creșterea participării publicului la procesul de autorizare, îmbunătățirea accesului la justiție și la informații.
Noul regulament privind portalul emisiilor industriale (IEPR), care a intrat în vigoare la 22 mai 2024, va facilita accesul la datele de mediu. Acesta va permite cetățenilor să vizualizeze autorizațiile eliberate în UE și activitățile poluante din apropierea lor.
Statele membre au acum 22 de luni pentru a transpune directiva revizuită în legislația națională. Comisia Europeană va adopta legislație secundară (acte de punere în aplicare și acte delegate) pentru a completa legea și a facilita aplicarea acesteia.
Raportarea datelor către noul portal de emisii industriale va începe în 2028.
Directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor stabilește norme de mediu pentru aproximativ 75.000 de instalații industriale mari și ferme de animale din UE, care trebuie să respecte condițiile de emisii prin utilizarea „celor mai bune tehnici disponibile” specifice fiecărei activități.
În aprilie 2022, Comisia a propus revizuirea directivei anterioare pentru a o moderniza și a o face mai eficientă, în conformitate cu obiectivele Pactului ecologic european privind poluarea zero, neutralitatea climatică și eficiența resurselor.