Update:

Reprezentanții TikTok au făcut o serie de precizări, punctând că este binevenit faptul că s-a ajuns la o rezolvare amiabilă în ceea ce privește recompensele TikTok Lite, program care fusese deja suspendat în mod voluntar.

„Întotdeauna căutăm să colaborăm în mod constructiv cu Comisia Europeană și alte autorități de reglementare. TikTok este mulțumit că am ajuns la o rezolvare amiabilă și am retras acum programul de recompense TikTok Lite care a fost lansat în Franța și Spania în aprilie, pe care îl suspendasem deja în mod voluntar”, au precizat reprezentanții platformei de socializare.

Știrea inițială:

TikTok retrage programul de recompense TikTok Lite din Uniunea Europeană

Rețeaua de socializare TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a decis să retragă definitiv din Uniunea Europeană programul său de recompense TikTok Lite. Această decizie vine în urma solicitărilor Comisiei Europene de a se conforma prevederilor Digital Services Act (DSA), conform unui anunț făcut luni de Comisia Europeană, transmite Reuters.

TikTok Lite avea un „Program de recompense” care permitea utilizatorilor să câștige puncte prin realizarea unor acțiuni pe platformă, precum vizionarea de videoclipuri, aprecierea conținuturilor sau invitarea prietenilor să se alăture platformei. Aceste puncte puteau fi schimbate pentru diverse recompense, cum ar fi vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau moneda TikTok, care putea fi folosită pentru bacșișul creatorilor.

Uniunea Europeană a solicitat o evaluare de risc

Uniunea Europeană a solicitat TikTok, în aprilie, o evaluare de risc imediat a aplicației TikTok Lite, după lansarea acesteia în Franța și Spania. Solicitarea a venit din cauza temerilor legate de impactul potențial asupra sănătății mintale a copiilor și utilizatorilor.

Thierry Breton, șeful industriei UE, a luat această măsură în conformitate cu normele UE în materie de tehnologie, cunoscute sub numele de Digital Services Act (DSA), deschizând o investigație asupra TikTok pentru posibile încălcări ale legii.

Uniunea Europeană UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Obligațiile impuse de Digital Services Act

Conform DSA, marile platforme online trebuie să raporteze potențiale riscuri ale noilor funcționalități către Uniunea Europeană înainte de lansarea acestora și să adopte măsuri efective pentru abordarea acestor riscuri. În urma investigației, TikTok a acceptat angajamente cu caracter juridic obligatoriu pentru retragerea programului de recompense din Uniunea Europeană și să nu lanseze alte programe similare care să eludeze această decizie.

Comisia Europeană a precizat că orice încălcare a acestor angajamente va duce la o încălcare a DSA, atrăgând astfel posibile amenzi pentru TikTok. Această decizie subliniază seriozitatea cu care Uniunea Europeană tratează protecția utilizatorilor și respectarea normelor tehnologice.

Investigație continuă asupra TikTok

O altă investigație este în desfășurare, vizând posibile încălcări ale regulilor privind conținutul online destinat protecției copiilor și transparența publicității.

Aceasta a fost deschisă în februarie, iar platforma riscă o amendă consistentă în cazul în care se confirmă încălcările.