Românii care fac cumpărături online au parte de vești proaste. Comercianții nu mai pot vinde niciun produs care nu respectă normele europene. Noile reguli se aplică și magazinelor fizice.
UE vine cu o lovitură pentru pasionații de cumpărături online
Decizia a sosit în contextul în care magazinele online au căpătat o popularitate foarte mare în rândul cumpărătorilor. Cele mai multe cumpărături online sunt făcute pe site-uri din Asia, care atrag cu prețurile mici și o varietate mult mai atractivă a produselor.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice vrea să aplice mai multe interdicții. Autoritatea spune că a descoperit haine și încălțăminte care conțin substanțe toxice.
În acest context, comercianții nu mai pot vinde din decembrie niciun produs care nu respectă normele europene. Noile reguli se aplică și magazinelor fizice.
Suntem printre cei mai mari cumpărători online din Europa
Acest anunț reprezintă o veste proastă pentru românii pasionați de cumpărături online, în contextul în care suntem printre cei mai mari cumpărători online din Europa.
Potrivit unor estimări, românii vor cheltui în 2024 aproape 12 miliarde de euro în comerțul electronic. Suma reprezintă echivalentul a 3,42% din PIB, cam cât agricultura.
În UE au fost numărate în anul curent 4 miliarde de colete livrate. Majoritatea au venit din afara Uniunii, pe cale aeriană.
Comisarul european pentru Justiție a lansat mai multe acuzații
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a lansat mai multe acuzații. În ciuda popularității crescute a acestor magazine printre cetățenii din țările UE, el susține că acestea ar ridica probleme de „siguranță” și „durabilitate”.
„Comisia Europeană este conștientă că acest aflux de mărfuri achiziționate online ridică provocări în ceea ce privește conformitatea cu cadrul juridic aplicabil, siguranța, concurența neloială și durabilitatea. De fapt, multe dintre aceste produse se dovedesc a fi periculoase, neconforme sau contrafăcute”, susține Didier Reynders.
Potrivit cifrelor oficiale, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a verificat, în 2023, peste 2.400 de produse de pe platformele de comerț online. Din acestea, 400 s-au dovedit periculoase, potrivit autorităților europene.
Noul regulament din decembrie vine cu obligații clare. De exemplu, producătorii din afara Uniunii Europene sunt obligați să numească o persoană responsabilă în Europa, care să urmărească unde se duc produsele și să colaboreze cu autoritățile pentru retragerea celor periculoase, dacă este cazul.