Lucian Heiuș, șeful ANAF, a spus, în legătură cu cei care câștigă bani din rețelele de socializare, că Fiscul a încasat milioane de lei de la cei care nu au declarat aceste venituri.

„Sunt milioane de lei pe care le-am luat ca şi impozit”

Acesta a precizat că în luna mai, când se va depune declarația unică, toate aceste persoane trebuie să declare aceste venituri pentru as fi impozitate.

„Pentru toţi cei care sunt români şi obţin venituri din aceste reţele de socializare, este mecanismul foarte clar, avem ghiduri, le pot vedea pe site-ul ANAF-ului ce trebuie să facă, practic, toţi cei care obţin venituri de pe reţelele de socielizare, în luna mai, când se depune declaraţia unică, trebuie să depună declaraţia unică pentru persoane fizice, dacă sunt persoane fizice, să îşi declare veniturile şi să îşi plătească impozitul pentru venitul obţinut”, a spus Lucian Heiuș.

„Aşa cum un muncitor sau un miner care lucrează la mină Hunedoara i se reţine lună de lună impozit pe salariu, aşa şi, îl numesc un şmecher care obţine bani de pe reţelele de socializare ar trebui să declare şi să plătească impozit. Dacă nu face acest lucru, noi trebuie să îl prindem şi să îl impozităm cu penalităţile aferente”, a continuat el.

Șeful ANAF a adăugat că „foarte mulţi din cei pe care multă lume îi vede şi îi urmăreşte pe aceste reţele sunt oameni care de bună voie plătesc aceste impozite şi taxe, dar sunt şi alţii care nu au vrut să facă acest lucru şi mulţi dintre ei anul trecut şi-au luat milioane de lei”.

„Sunt milioane de lei pe care le-am luat ca şi impozit, multe milioane de lei”, a precizat acesta.

Pentru cine este obligatorie declarația unică?

Vă reamintim că săptămâna trecută, ANAF a publicat pe site-ul propriu mai multe detalii în legătură cu Declarația Unică – Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

În comunicat se precizează că declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația va trebui completată și depusă, de asemenea, de persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

ANAF recomandă ca Declarația unică să se depună prin mijloace electronice de transmitere la distanță, și anume prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. Formularul mai poate fi depus și în format fizic direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

„Contribuabilii, care nu dețin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale (lista completă a sediilor se regăsește pe site), cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni: înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual; completarea Declarației Unice; depunerea Declarației Unice. Mai mult, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice”, a transmis ANAF.