Guvernul aprobă donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

Guvernul României a adoptat luni un proiect de lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către o țară terță. Proiectul urmează să fie trimis Parlamentului în regim de urgență pentru aprobare, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Proiectul de lege aprobat de Executiv completează Legea 222/2017, care reglementează capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol a României. Conform noilor prevederi, un sistem de rachete sol-aer Patriot urmează să fie donat unui stat terț, în contextul unei decizii strategice de sprijinire a partenerilor internaționali. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea necesară pentru finalizarea actului de donație.

Totodată, Executivul va asigura reconstituirea capabilității de apărare sol-aer a României din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

„Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Kievul făcea apel la accelerarea livrărilor de sisteme Patriot

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a subliniat recent importanța accelerării livrărilor de sisteme Patriot către Ucraina, în contextul escaladării atacurilor rusești.

De asemenea, în timpul summitului NATO de la Washington din iulie 2024, aliații s-au angajat să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare pentru a întări apărarea Ucrainei.

Pe lângă Patriot, Ucraina a beneficiat de alte sisteme occidentale precum IRIS-T, NASAMS și SAMP/T, fiecare având un rol important în crearea unui scut aerian eficient împotriva atacurilor rusești.

Importanța sistemelor Patriot în contextul actual

Sistemele de rachete sol-aer Patriot au jucat un rol crucial în protejarea spațiului aerian ucrainean de la începutul invaziei rusești. Aceste sisteme sunt capabile să intercepteze și să doboare cele mai avansate rachete balistice, precum Kinzhals, oferind o apărare esențială împotriva atacurilor aeriene.

Până în prezent, Ucraina a primit sisteme Patriot din Germania și Statele Unite, iar alte țări, inclusiv România, s-au angajat să furnizeze sisteme suplimentare pentru a sprijini Kievul în conflictul cu Rusia.

sistemul de rachete sol-aer patriot
Sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)

Reputația sistemului Patriot pe câmpul de luptă

Experiența dovedită pe câmpul de luptă joacă un rol crucial în comercializarea sistemelor de apărare aeriană. Sistemul MIM-104 Patriot, fabricat în SUA, este un exemplu notabil de tehnologie de apărare antiaeriană care și-a consolidat reputația prin utilizarea sa în conflicte majore de-a lungul decadelor.

Acest sistem, folosit încă din anii 1980, a demonstrat o fiabilitate remarcabilă în diverse conflicte, inclusiv în războiul din Golf din 1991, în utilizarea de către Israel, în timpul războiului din Irak și de către Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din Yemen. Acum, în Ucraina, sistemul Patriot continuă să joace un rol esențial în protejarea spațiului aerian, dovedind încă o dată eficacitatea sa.

Fabian Hoffmann, cercetător în domeniul tehnologiei rachetelor la Universitatea din Oslo, subliniază că „Patriot este de departe cel mai utilizat sistem din Ucraina și a avut un istoric bun, dacă nu chiar stelar”, potrivit Politico.

Acest lucru se datorează în mare parte încrederii pe care o inspiră un sistem testat și dovedit în multiple teatre de război. Cumpărătorii, fie că sunt state sau alte entități, sunt atrași de tehnologia care a demonstrat în mod repetat capacitatea de a răspunde eficient amenințărilor reale.

Comparație cu sistemul SAMP/T

În contrast, sistemul franco-italian SAMP/T, deși oferă o alternativă formidabilă din punct de vedere tehnic, are o experiență de luptă mult mai redusă.

SAMP/T a fost folosit pentru prima dată în Ucraina ca răspuns la agresiunea rusă, iar rachetele Aster 30 ale acestui sistem au fost utilizate de marina franceză pentru a doborî rachete balistice în Marea Roșie, lansate de rebelii Houthi. Cu toate acestea, istoria sa operațională este limitată în comparație cu cea a Patriot-ului.