Premierul Marcel Ciolacu a avut un mesaj virulent către PNL chiar la începutul ședinței de Guvern și a criticat declarațiile făcute de liberali. El s-a referit la „linia roșie”, sintagmă des folosită de colegii social-democraților din coaliție atunci când vine vorba despre impozitul progresiv.
S-a dat ordinul în România. Decizia luată astăzi de Guvern. Marcel Ciolacu: Așa e corect
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat dezamăgit după declarațiile liderilor Partidului Național Liberal (PNL), care au afirmat că introducerea impozitării progresive reprezintă o „linie roșie” pentru ei și au amenințat cu ieșirea de la guvernare în cazul în care această măsură ar fi avansată. Ciolacu a subliniat că aceste discuții în spațiul public nu sunt constructive și a cerut liberalilor să nu folosească asemenea amenințări pentru a influența deciziile de politică fiscală.
Într-o reacție oficială, Ciolacu a declarat că orice modificare a sistemului fiscal va fi realizată doar după o consultare amplă și detaliată în cadrul coaliției de guvernare. Premierul a subliniat importanța unui dialog deschis și constructiv între partidele coaliției, accentuând că deciziile majore privind politica fiscală trebuie să fie adoptate în mod colaborativ, cu respect pentru pozițiile și interesele tuturor părților implicate.
Ciolacu a adăugat că este esențial să se evite escaladarea conflictelor politice și că amenințările cu ieșirea de la guvernare nu contribuie la soluționarea problemelor în mod eficient.
Prioritatea este susținerea companiilor
El a îndemnat la dialog și cooperare, subliniind că obiectivul principal al coaliției este să găsească soluții viabile pentru dezvoltarea economică a țării, fără a crea tensiuni inutile între partenerii de guvernare.
”Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii… sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid, este al României! Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor. Și, atunci când sunt probleme, cum este acum cu seceta, trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm pe cei aflați în necaz, adică pe fermierii noștri. Mâine, voi merge cu ministrul Agriculturii pentru a evalua situația pagubelor în teren ca să avem o imagine clară asupra banilor pe care trebuie să-i acordăm agricultorilor afectați!
O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă! Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor!”, a spus Marcel Ciolacu.
Această reacție vine într-un moment de sensibilitate politică, în care coaliția de guvernare trebuie să navigheze între diferitele puncte de vedere și să gestioneze eficient prioritățile economice și fiscale ale țării. Prin abordarea sa, Ciolacu speră să tempereze conflictele interne și să mențină unitatea necesară pentru realizarea obiectivelor de guvernare.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, „a tras o linie roșie” când a venit vorba despre menținerea cotei unice. Liberalii susțin cota unică pentru că a permis atragerea de investitori. În cadrul coaliției de guvernare din România, există dezbateri intense privind politica fiscală, în special în ceea ce privește menținerea cotei unice versus introducerea impozitului progresiv. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și alți lideri liberali, și-au exprimat poziții ferme în favoarea păstrării cotei unice, considerând această măsură esențială pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea economică a țării.