S-a dat ordinul în România! Se anulează jumătate din datorii. Cine poate beneficia

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii au parte de vești bune din partea Ministerului Finanțelor. Cei care au datorii ar putea scăpa de jumătate din povară. MF a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor obligaţii bugetare reglementate prin OUG 107/2024 .

Se șterg jumătate din datoriile românilor

Ministerul Finanțelor a finalizat actualizarea reglementărilor aferente Ordonanței de Urgență nr.107/2024. Este vorba despre cea care vizează măsuri fiscal-bugetare pentru administrarea creanțelor bugetare și controlul deficitului pentru anul 2024, scrie Ministerul Finanțelor.

Documentele relevante, inclusiv ordinul de ministru care detaliază procedurile de aprobat, referatul și anexele, sunt acum disponibile la secțiunea Transparență decizională a Monitorului Oficial nr.905, începând cu 6 septembrie 2024.

Contribuabilii care au datorii restante până pe 31 august 2024 – inclusiv persoane fizice, firme, instituții publice și unități administrative – pot profita de scutirea de dobânzi, penalități și alte taxe suplimentare pe care le datorează.

Aceste măsuri sunt menite să ajute contribuabilii care se confruntă cu o lipsă temporară de lichidități în mediul de afaceri.

Ele încurajează plățile voluntare, având ca scop reducerea datoriilor restante și creșterea veniturilor bugetare.

Astfel, statul nu doar că reduce volumul arieratelor, dar își asigură și fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile economice.

SURSA FOTO: Dreamstime

Măsurile prezente în OUG 107/2024

Măsura 1

Pentru contribuabilii care au atât obligații bugetare principale, cât și accesorii restante până la 31 august 2024, se va aplica anularea dobânzilor, penalităților și altor taxe suplimentare aferente acestor datorii.

Pentru a putea beneficia de anularea accesoriilor, contribuabilii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să achite integral obligațiile bugetare principale restante până la 31 august 2024, să plătească obligațiile curente (apărute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale necesare și să trimită cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024. Nerespectarea acestor condiții duce la pierderea dreptului de a solicita anularea accesoriilor.

Măsura 2

Anularea dobânzilor, penalităților și altor taxe suplimentare se aplică și pentru diferențele de obligații bugetare principale, declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativă, cu termen de plată înainte de 31 august 2024.

Contribuabilii care identifică erori în sumele declarate inițial pot corecta situația prin depunerea unei declarații rectificative pentru obligațiile suplimentare. Aceștia pot beneficia de anularea accesoriilor aferente acestor obligații suplimentare dacă achită sumele respective, împreună cu obligațiile curente (cele apărute după 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale necesare și trimit cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024. În caz contrar, dreptul de a solicita anularea accesoriilor va fi pierdut.

Măsura 3

Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligațiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Totodată, în situația în care dobânzile, penalitățile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, respectiv după data de 6 septembrie 2024, acestea se anulează și sunt supuse restituirii.

Măsura 4

Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență.

În acest caz, contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste datorii până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, indiferent dacă acest control a fost finalizat până la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

SURSA FOTO: Dreamstime

Măsura 5

Anularea unor datorii fiscale principale în cazul persoanelor fizice:
Pentru persoanele fizice care înregistrează datorii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă:

  • anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv
  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv

Pentru persoanele fizice care înregistrează datorii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordă:

  • anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv
  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv

Pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să plătească obligațiile curente apărute după 1 septembrie 2024, să depună toate declarațiile fiscale necesare și să trimită cererea de anulare până pe 25 noiembrie 2024. În caz contrar, vor pierde dreptul de a solicita anularea.