Monitorizarea prețurilor alimentelor și plafonarea adaosurilor comerciale în România

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, până la 31 decembrie 2024, va fi constituit un comitet de monitorizare destinat să supravegheze prețurile alimentelor, adaosurile comerciale și accesul produselor românești pe rafturile retailerilor.

Această inițiativă vine ca răspuns la problemele legate de adaosurile comerciale excesive aplicate produselor românești, în comparație cu cele din import.

Comitetul va include reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenței, precum și din domeniul retailului și procesării alimentelor.

„Dacă va funcţiona foarte bine, va fi în continuare prelungit şi procesatorii vor avea acces la raft şi la un preţ corect, la fel şi consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor şi a retailerilor, care ne-au spus că avem o ordonanţă care este în vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici şi medii. Am fost de acord să nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel încât să rezolvăm problemele, preţurile să fie corecte la raft şi adaosurile comerciale practicate la produsele din România faţa de cele din import”, a explicat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Scopul inițiativei

Barbu a explicat că scopul principal al acestui comitet este de a analiza și rezolva problemele întâmpinate de procesatori în accesul la rafturile retailerilor.

El a subliniat importanța de a avea același adaos comercial pentru produse similare, fie ele românești sau importate.

Această măsură are ca obiectiv final asigurarea unui preț corect pentru produsele românești și facilitarea accesului acestora la consumatori.

„Ieri (miercuri n.r.) am avut o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii. Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile”, a precizat Barbu.

Comitetul de monitorizare va avea întâlniri săptămânale pentru a discuta și a analiza situația de pe piață. Florin Barbu a menționat că, în cazul în care un procesator nu are acces la rafturi, comitetul va analiza opțiunile pentru a îmbunătăți vizibilitatea produselor românești. De asemenea, orice informație apărută în media referitoare la creșteri de prețuri va fi examinată și clarificată, asigurând transparența în ceea ce privește evoluția prețurilor.

„Practic, este pentru prima oară când se realizează în acest lanţ procesator-retail-minister, un comitet care să rezolve cu adevărat problemele procesatorilor. Mai mult de atât, analizează clar orice practică comercială neloială, astfel încât să nu mai vedem aceeaşi categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din România să aibă un adaos comercial mai mare. Aceleaşi categorii trebuie să aibă acelaşi adaos comercial”, a explicat şeful MADR.

supermarket
SURSA FOTO: Dreamstime

Propunerea a generat reacții mixte

Propunerea de plafonare a adaosului comercial a generat reacții mixte din partea industriei.

Federația Romalimenta și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România au contestat măsura, argumentând că aceasta ar putea crea dezechilibre pe termen lung și ar afecta piața liberă.

Confederația Patronală Concordia a subliniat că astfel de intervenții sunt contrare principiilor unei economii de piață funcționale.