Economia UE se va relansa
Cei 27 de lideri europeni s-au întâlnit la un summit în Budapesta, Ungaria, și au anunțat un plan mare de reforme pentru a relansa economia Uniunii Europene (UE). Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a publicat un raport în septembrie 2024 cu idei pentru a stimula creșterea economică și l-a prezentat liderilor europeni la întâlnirea din Budapesta, Ungaria. Planul său vine într-un moment în care economia blocului comunitar este pusă în pericol de un posibil război comercial cu SUA.
Reformele economice au devenit „și mai urgente” după ce Donald Trump a fost ales președintele SUA, el amenințând cu impunerea unor taxe pe produsele europene pentru a reduce deficitul comercial al UE.
Uniunea Europeană (UE) trebuie să își relanseze economia prin investiții mari în domenii precum inovația digitală, tranziția verde și industria de apărare.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va urma recomandările oficialului italian. Printre prioritățile sale se numără reducerea birocrației pentru a ajuta afacerea, în special start-up-urile, și crearea unei Uniuni a Economisirilor și Investițiilor, care să ajute firmele să își finanțeze proiectele de cercetare și dezvoltare. Ursula von der Leyen a promis că va propune, în primele 100 de zile ale mandatului său, un Pact Industrial Verde pentru a ajuta la reducerea emisiilor din industrie.
Se dorește o schimbare majoră în UE
Mario Draghi a făcut un apel clar pentru o schimbare majoră în UE, adăugând că blocul comunitar trebuie modernizat pentru a rămâne competitiv. Oficialul italian privește cu pesimism spre viitorul blocului comunitar. Potrivit spuselor sale, economia UE este în declin față de SUA, iar dependența față de China crește periculos, mai ales în ceea ce privește materii prime și tehnologii importante. Venitul pe cap de locuitor a crescut de aproape două ori mai mult în SUA decât în UE, începând din anul 2000. El estimează că UE va avea nevoie de investiții de între 750-800 de miliarde de euro pe an.
Ministrul pentru Afaceri Europene al Franței a spus, la rândul său, că este un moment de „trezire strategică” pentru europeni. Totuși, în ciuda acestor declarații, rămân diferențe mari între țările europene pe multe subiecte, în special când vine vorba de cum să se mobilizeze finanțările publice.
Liderii europeni au recunoscut că este nevoie de „acțiuni decisive” și au semnat o declarație care include ideile principale ale lui Mario Draghi. Printre ele se numără aprofundarea pieței unice, crearea unei Uniuni a Piețelor de Capitaluri, protejarea intereselor comerciale ale Europei și simplificarea reglementărilor.
Totuși, ei nu au dat detalii clare despre cum vor rezolva problemele financiare. Cei 27 au spus că va fi nevoie de „finanțări publice și private” și că vor explora „toate instrumentele și opțiunile disponibile” – o afirmație care a stârnit controverse și discuții îndelungate.