Simona Bucura-Oprescu a anunțat că doar sub 1% din deciziile de recalculare vor fi revizuite, subliniind că majoritatea pensionarilor nu vor fi afectați de schimbări.
Simona Bucura-Oprescu a declarat că încă se fac mici corecții la pensii
Simona Bucura-Oprescu a menționat că, deși încă se mai fac mici corecții, colegii de la casele teritoriale de pensii sunt mereu disponibili pentru pensionari.
Ea a precizat că peste 6.000 de pensionari s-au adresat caselor de pensii în această perioadă. În urma verificărilor efectuate, s-a decis revizuirea a mai puțin de 1% din totalul deciziilor de recalculare, fie la cererea pensionarului, fie din oficiu.
„Colegii noștri de la casele teritoriale de pensii sunt permanent la dispoziția pensionarilor. Avem peste 6.000 de pensionari care s-au adresat în această perioadă caselor teritoriale de pensii. În urma verificărilor făcute de lucrătorii de la casele teritoriale de pensii, s-a impus revizuirea, la cererea pensionarului sau din oficiu, pentru sub 1% din totalul deciziilor de recalculare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Decizia de recalculare se poate contesta în termenul de 45 de zile
Simona Bucura-Oprescu a afirmat că își dorește ca numărul pensionarilor care vor decide să conteste în instanță deciziile de recalculare să fie cât mai mic. Ea consideră că cea mai bună soluție pentru pensionari este să se adreseze caselor teritoriale de pensii. otodată, a menționat că, dacă aceștia doresc să atace decizia de recalculare, o pot face în termenul de 45 de zile, înainte ca aceasta să devină definitivă.
„Îmi doresc să fie cât mai puțini pensionari care vor lua decizia de a contesta în instanță deciziile de recalculare. Consider că cea mai bună cale de a le răspunde pensionarilor este ca dânșii să se adreseze caselor teritoriale de pensii. În cazul în care vor considera totuși că este cazul să atace decizia de recalculare în termenul de 45 de zile în care aceasta rămâne definitivă, sigur, dânșii pot să facă acest lucru”, a transmis aceasta.
Pensiile au crescut, în medie, cu 26,65%
Ea a adăugat că, luând în considerare și majorarea din ianuarie de 13,8%, adecvarea pensiilor ajunge la 40%.
„Avem o creștere, în medie, de 26,65%, ceea ce înseamnă că – ținând cont și de majorarea din ianuarie de 13,8% – avem o adecvare a pensiilor în medie de 40%, o creștere a puterii de cumpărare a pensionarilor în 2024, în medie, de 40%”, a explicat Bucura-Oprescu.
Ea a explicat că reforma sistemului public de pensii nu vizează pensiile de serviciu, ci se referă la toate pensiile din sistemul public.
„Reforma sistemului public de pensii nu a avut ca obiectiv pensiile de serviciu. Noi discutăm, prin reforma sistemului public de pensii, despre toate pensiile din sistemul public”, a mai transmis Simona Bucura-Oprescu.