Pensionarii trebuie să depună adeverințele care atestă sporuri și venituri nepermanente, iar termenul limită se apropie. Detalii esențiale despre procesul de recalculare a pensiilor și cerințele pentru adeverințe sunt prezentate mai jos.

Procesul de recalculare a pensiilor

Casa Națională de Pensii Publice a demarat cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor. Această etapă se aplică pensionarilor care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente până în 2001. Aceștia sunt obligați să depună adeverințele aferente la Casele Teritoriale de Pensii.

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a declarat: „Este vorba despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din sporurile cu caracter nepermanent”.

”Termenul acesta de mică, mare calculare este folosit în comunicarea publică. Eu nu pot să-mi însușesc așa ceva ca specialist care am condus o casă de pensii. Este vorba doar despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent. A spune sporuri simplu nu este corect și să nu inducem în eroare seniorii României. Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermanent… Eu vă spun, ca practician, că am văzut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare când eram director la Botoșani, unde fiecare cetățean își depunea acea adeverință. Sunt foarte multe dosare unde acele adeverințe sunt deja la dosar. Vreau să fac precizarea pentru acei seniori că, dacă acele adeverințe sunt în conformitate cu legislația de atunci, nu cu legislația de acum, pentru că acum, prin anexa la legea 360, s-a schimbat puțin forma adeverinței, dar dacă acele adeverințe sunt în conformitate cu legile de atunci, acele adeverințe sunt luate în calcul acum, fără să fie nevoie să mai vină să le depună din nou”, a precizat Marius Budăi la România TV.

Ce trebuie să facă pensionarii

Pensionarii care s-au pensionat după 2001 nu sunt obligați să depună noi adeverințe. Datele lor sunt deja centralizate în sistemul informatic. De asemenea, cei care au lucrat după 1 aprilie 2001 nu trebuie să aducă adeverințe suplimentare, deoarece documentele au fost centralizate la momentul respectiv.

„Mai este o categorie de persoane care a lucrat după 1 aprilie 2001, când toate documentele se centralizau,” a explicat Budăi. „Aceste date sunt deja în sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverințe pentru ei.”

„Mai este o categorie de persoane care a lucrat după 1.04.2001, când toate documentele se centralizau. Începuseră deja cei care țineau contabilități, cei care au avut afaceri cu firme își aduc aminte cum mergeau cu celebrele dischete pe la AJOFM, pe la ITM, ANAF și depuneam acele declarații până la data de 25 ale lunii. Acele date sunt deja în sistemul informatic, nu avem nevoie de adeverințe pentru ei. Mai sunt cetățeni care au norocul că angajatorii lor sunt încă activi, iar aceștia sunt obligați să le elibereze acele adeverințe gratuit, este o obligație clară.

Problema apare la cei al căror angajator nu mai există, iar oamenii nu au documentele, deși foarte mulți au deja documentele depuse la dosar. Mulți au mers deja în instanță și au pierdut pe acordul global, alții au câștigat, dar documentele sunt la dosar. Toți acei oameni, dacă știu că au acele documente acolo, nu trebuie să își facă griji, pentru că prin digitizarea documentelor s-au separat acele sporuri permanente, care au rol permanent, de cele cu caracter nepermanent. Aici cred că, în termenul cel mai scurt, în colaborare cu Arhiva Națională și Casa Națională de Pensii, putem rezolva”, a adăugat fostul ministru.

Pentru pensionarii care nu mai au angajatorii activi, problema este mai complexă. Mulți au deja documentele necesare depuse la dosar, dar pentru cei care nu le au, se va colabora cu Arhiva Națională pentru a rezolva situația. „Cred că în termenul cel mai scurt aceste plafoane de costuri trebuie reduse semnificativ,” a adăugat Budăi.

Termenul limită și măsurile de clarificare

Pensionarii au timp până în martie pentru a depune adeverințele. Recalcularea pensiilor va începe în martie și sumele vor fi acordate începând cu 1 septembrie. Budăi a subliniat că adeverințele aduse ulterior vor fi luate în considerare, iar drepturile vor fi acordate de la prima zi a lunii următoare.

„De la începutul anului spuneam că puteți deja să depuneți acele adeverințe la Casa de Pensii și să solicitați acele clarificări,” a concluzionat Budăi. „Chiar dacă cineva vine ulterior cu adeverința, aceasta va fi luată în calcul.”