S-a dat startul licitaţiei pentru proiectarea lucrărilor de lărgire a autostrăzilor A1, A2 şi A3

autostrada soarelui a2

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Veşti foarte bune din partea CNAIR pentru şoferii din România! Autostrăzile A1, A2 şi A3 vor fi lărgite. Compania de drumuri a scos la licitaţie contractul pentru proiectarea lucrărilor.

Veşti excelente pentru şoferii din România!

Trei benzi pe sens pe anumite sectoare din autostrăzile A1, A2 şi A3

Anumite porţiuni din autostrăzile A1, A2 şi A3 vor fi lărgite la trei benzi pe sens, iar CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a scos deja la licitaţie contractul pentru proiectarea lucrărilor.

Potrivit anunţului făcut joi, 23 februarie, compania de drumuri a transmis în SICAP documentaţia de atribuire pentru lansarea procedurii de achiziţie publică pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru lărgirea la trei benzi pe sens a autostrăzii A1 Bucureşti – Piteşti şi a autostrăzii A2 Bucureşti – Fundulea şi revizuirea studiului de fezabilitate pentru lărgirea la trei benzi pe sens a autostrăzii A3 Moara Vlăsiei – Dumbrava.

Obiectul procedurii de achiziţie publică îl reprezintă atribuirea contractului de proiectare pentru realizarea:

  • expertizei tehnice pentru fiecare dintre sectoarele de autostradă A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Fundulea şi A3 Moara Vlăsiei – Dumbrava;
  • studiului de fezabilitate, ţinând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislaţiei în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.) pentru fiecare dintre sectoarele de autostradă A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Fundulea;
  • revizuirii studiului de fezabilitate, ţinând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislaţiei în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.) pentru sectorul de autostradă A3 Moara Vlăsiei – Dumbrava.

Durata contractului de proiectare, stabilită la cel mult 18 luni

Contractul de proiectare va avea o durată de 18 luni, dintre cele 17 luni sunt destinate realizării celor trei studii de fezabilitate.

După momentul în care documentaţia va fi validată, CNAIR va putea lansa licitaţia propriu-zisă aferentă contractului de proiectare, se mai arată în comunicatul oficial al instituţiei.

CNAIR a explicat şi faptul că proiectul are ca scop creşterea capacităţii de transport şi eliminarea blocajelor de trafic, asigurând un grad ridicat de siguranţă a traficului rutier.

Potrivit reprezentanţilor companiei de drumuri, sursa de finanţare pentru contractul de prestare servicii de proiectare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile şi alte surse de finanţare legal constituite.

Transfăgărăşan ar putea rămâne deschis circulaţie o perioadă mai lungă, în fiecare an

Reamintim că miercuri, 22 februarie, tot cei de la CNAIR au anunţat că vor fi efectuate lucrări de modernizare şi pe Transfăgărăşan.

„Proiectul de modernizare urmăreşte atingerea a două deziderate, respectiv aducerea şi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere existente la nivelul parametrilor optimi de funcţionare (acolo unde aceşti parametri se află la nivel mediu). În esenţă, se urmăreşte, pe cât posibil, menţinerea drumului în circulaţie pentru o perioadă cât mai lungă de timp”, se arată în informarea transmisă de compania de drumuri.

Obiectivul general al proiectului constă în stabilirea măsurilor de intervenţie necesare a fi întreprinse pentru desfăşurarea, pe cât posibil, a traficului tot timpul anului pe Transfăgărăşan, şi pentru a dezvolta economic regiuni deservite de reţeaua rutieră existentă.