Agențiile de turism sunt pe ultima sută de metri să vândă ofertele rămase pentru finalul de an pentru destinațiile interne. Sau, de ce nu, pentru destinațiile externe, care s-au vândut la prețuri similare cu cele de anul trecut, cu unele excepții. ”Tocmai am cumpărat o vacanță în Maldive cu 2.000 de euro și am aceleași condiții pe care le-am avut în urmă cu un an, dar la un preț mult mai mare”, spune Silviu R., un client fidel al agențiilor care oferă vacanțe în țările calde.
Doar că publicul reprezentant de Silviu R. este unul restrâns, cei mai mulți turiști români preferând, pentru Revelion, destinații mai ieftine, în afara țării.
”Pentru vacanța de sărbători din acest an, Austria și Bulgaria au fost cele mai solicitate destinații externe care oferă posibilitatea practicării sporturilor de iarnă”, trece repede în revistă o parte din activitatea pentru acest sezon Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter prin Eurolines.
Cu o paranteză, punctează el: în topul ”general” al destinațiilor vândute de TUI TravelCenter prin Eurolines pentru sărbătorile de iarnă din acest an sunt destinațiile din România, urmate de cele din Austria, Dubai, Republica Dominicană, Bulgaria, Slovacia, Italia, Turcia și Thailanda. ”Turiștii români au început să își programeze din timp vacanțele, beneficiind astfel de ofertele de early booking. În același timp, bugetele de vacanță s-au majorat cu aproximativ 5% în acest an tocmai datorită faptului că românii au dorit un hotel mai bun sau o vacanță mai sigură”, mai spune Marinof.
În total, câteva zeci de mii de români au cumpărat pachete în străinătate, bugetul mediu fiind undeva între 500 și 700 de euro. Din datele touroperatorilor reiese că s-au vândut mai puține destinații scumpe, care depășesc 2.500 de euro, comparativ cu anii anteriori. ”Pentru cei cu bani, în căutarea unor locuri speciale pentru sporturile de iarnă, în top s-au aflat Italia, Franța și Elveția”, punctează Ciprian Enea, consultant Best Tourism.

150.000 de români în Austria

În privința Austriei, „este o situație mai specială”. Practic, mai mult de jumătate dintre turiștii români merg în Austria să schieze. ”În cifre, sunt în jur de 150.000 de români care merg anual acolo. Nu e de mirare dacă ne gândim că austriecii au peste 20.000 de kilometri de pârtie. Cel puțin așa reiese din statisticile lor ofiale”, spune și Traian Bădulescu, consultant în turism. Incomparabil cu România unde sunt doar 136 kilometri de pârtie.
Teoretic, țara noastră are 154 de pârtii de schi omologate, iar când vine vorba de investiții noi în infrastructură, nu s-ar zice că este un domeniu foarte curtat de invetsitori. Cu unele excepții. Transalpina Ski Resort din Voineasa, de exemplu, este o stațiune cu șapte pârtii de 9 kilometri lungime, investiția totală fiind de 35 milioane de euro.
Și tot aici, poate fi punctată și investiția de 28 de milioane de euro privind extinderea Domeniului Schiabil din Poiana Braşov. Prima etapă a fost finalizată în 2011, de la 50 de hectare la 80 de hectare în prezent, cu 24 de kilometri de pârtii, și a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Etapa a doua se referă la extinderea din Masivul Postăvarul- Poiana Braşov până la Râşnov, cu pârtii şi instalaţii pe cablu. Apoi, va urma etapa a treia între Masivul Postăvarul-Poiana Braşov spre Predeal.
Grosso modo, aproximativ 90% dintre ofertele pentru destinații în țară s-au vândut, 10% din total mergând către turiștii străini, cei mai mulți din Spania, Franţa, Anglia, Rusia, Polonia, Israel și Serbia. ”Cei mai mulți au ales să meargă pe Valea Prahovei, în staţiunile Poiana Braşov, Sinaia”, mai spune Ciprian Enea de la Best Tourism. Printre cele mai ieftine pachete vândute de Crăciun, a fost, potrivit datelor Bibi Touring Touroperator, un sejur de trei nopţi la Durău (281 lei/persoană), în timp ce printre cele mai scumpe s-a aflat sejur la hotelurile din Poiana Braşov (3.500 lei/persoană).
,,Pe litoralul românesc am avut pachete de la 451 lei de persoană pentru un sejur de două nopţi, dar şi oferte de last minute, la 1.941 lei de persoană pentru un sejur de trei nopţi cu upgrade gratuit la apartament, în Mamaia. Pentru Revelion, peste 90% din locuri sunt deja rezervate, inclusiv pe litoral. Noi am lansat ofertele pentru Crăciun şi Revelion încă de pe data de 1 august 2013, când am oferit reduceri de până la 50%”, a spus Adrian Voican,  citat de Agerpres. Altfel, valoarea medie a unui pachet cumpărat de un turist străin care vine de sărbători în România este cuprinsă între 800 și 1.000 de lei.