S-a dat termen pentru sute de mii de români! Trebuie să faceți asta până pe 30 iunie

bani

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului pentru bugetarii din România! Se va întâmpla pe 30 iunie. Este ultima șansă pentru a putea beneficia de acești bani. Este vorba despre voucherele de vacanță emise în anii precedenți. Care este perioada de valabilitate a acestora și unde pot fi folosite?

30 iunie este termenul până la care voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări, a anunţat miercuri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

OUG 131/2021, apărută la sfârșitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”.

În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

Turiștii pot achita cu voucherele de vacanță pachete turistice pentru România doar la agențiile de turism

ANAT a ținut să precizeze că voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România, iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar ci doar posesorului acestora.

„Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare minim o noapte, și servicii de masă, balneare, transport, programe turistice opționale.

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026)”, se arată în comunicatul ANAT.

ANAT solicită Guvernului să aplice cota zero de impozitare pentru voucherele de vacanță sau o formulă modernă de credit fiscal

„ANAT dorește ca voucherele de vacanță să prezinte o atractivitate sporită pentru angajații și angajatorii privați. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1450 lei de persoană pe an, angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime.

O variantă a sporirii atractivității voucherelor de vacanță este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009.

Însă o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere.

Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile.

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanță doar pentru angajații din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro”, a mai transmis ANAT în comunicatul respectiv.