Cea mai bună veste în Europa, având în vedere incertitudinile venite din Rusia în materie de gaze, interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria a primit aprobarea finală, iar acum poate demara operațiunile comerciale.

Anunțul a fost făcut în cursul zilei de joi, la o ceremonie organizată la sediul Comisiei de reglementare în domeniul Energiei şi al Apei (EWRC) din Bulgaria. Cu această ocazie, preşedintele Comisiei, Stanislav Todorov, alături de preşedintele Autorităţii de reglementare în Energie din Grecia (RAE), Athanasios Dagoumas, au anunțat cine se va ocupa de firma ICGB și totodată au făcut publică și decizia finală de autorizare a ICGB.

Directorii ICGB sunt Teodora Georgieva şi Konstantinos Karayannakos. Compania este cea care se va ocupa de interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria (IGB), în calitate de al doilea operator independent de transport de gaze naturale din Bulgaria.

Menționăm faptul că odată cu adoptarea acestei decizii vor fi îndeplinite toate cerințele de reglementare, astfel încât IGB să poată demara deja toate operațiunile comerciale după data de 1 iulie 2022.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria poate demara operațiunile comerciale

Acest lucru este un element extrem de important, având în vedere diversificarea şi securitatea livrărilor de gaze pentru Bulgaria şi Europa de Sud-Est. Trebuie menționat însă că procedura de autorizare vine la finalul unei proceduri de conciliere cu Comisia Europeană, care a fost finalizată cu succes.

La evenimentul de joi au fost prezenți Ilin Stanev, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în Bulgaria, preşedintele comisiei pentru energie din Parlamentul de la Sofia, Radoslav Ribarski, directorul general adjunct al Bulgarian Energy Holding, Ina Lazarova, reprezentanţi ai ICGB şi Comisiei de reglementare în domeniul Energiei şi reprezentantul EWRC Alexander Yordanov.

Preşedintele EWRC susține că prin decizia luată, Bulgaria, dar și Grecia garantează că ICGB va oferi acces liber la companiile comerciale din diferite ţări. Totodată, acestea vor putea furniza gaze naturale în Bulgaria.

„Prin această decizie, autorităţile de reglementare din Bulgaria şi Grecia garantează că ICGB va oferi acces liber la companiile comerciale din diferite ţări şi ele vor putea să furnizeze gaze naturale în Bulgaria. Există semnale că există deja mari companii de trading, precum SHELL şi Vitol, care vor să depună o cerere pentru a obţine o licenţă în Bulgaria”, a declarat preşedintele EWRC, Stanislav Todorov.

Efectele noului acord dintre Grecia și Bulgaria

Totodată, el a mai subliniat și importanța acestei decizii. Mai exact, potrivit acestuia, autorizarea ICGB deschide piaţa din Bulgaria pentru livrările din toată lumea şi orice companie care respectă regulile va putea să rezerve capacitate. „Vor exista livrări de gaze pentru că nu mai sunt dependente de o singură sursă şi o singură conductă”, a adăugat Todorov.

O reacție în acest sens a venit și de la preşedintele Autorităţii de reglementare în Energie din Grecia, care susține că decizia reprezintă un pas înainte în fața izolării energetice a țărilor din Europa.

„Prin pasul de astăzi, am unificat pieţele de gaze naturale şi am pus capăt izolării energetice a ţărilor din Europa”, a spus şi preşedintele Autorităţii de reglementare în Energie din Grecia, Athanasios Dagoumas.

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria va asigura securitatea energetică a UE

La rândul său, Ilin Stanev a precizat că noua conexiune este extrem de importantă nu doar pentru securitatea energetică a Bulgariei, ci a tuturor statelor membre ale UE.

„Noua conexiune de gaze are o contribuţie importantă la securitatea energetică nu doar a Bulgariei, dar şi a tuturor statelor membre UE. Comisia Europeană a sprijinit acest proiect de la început, atât prin oferirea de asistenţă financiară cât şi pentru promovarea implementării sale”, a adăugat acesta.

Menționăm faptul că interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora.

Referitor la lungimea totală a acestuia, este vorba despre 182 de kilometri, diametrul conductei este de 32 de inchi. Totodată, capacitatea de transport a fost concepută la trei miliarde metri cubi pe an în direcţia Grecia-Bulgaria, mai arată Agerpres.