Decizie controversată luată de Spania. Potrivit ultimelor informații, legea care permite eutanasierea și sinuciderea asistată medical a intrat în vigoare. Spania a devenit astfel una dintre puținele țări care permite o astfel de acțiune.
France Presse anunță că legea ce permite eutanasierea a intrat în vigoare vineri în Spania, lucru care face ca Spania să devină una dintrepuţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară pentru a-şi pune capăt suferinţei.
Ministerul Sănătăţii guvernului de stânga care a făcut o prioritate din această lege adoptată în martie de Parlament subliniază faptul că noua lege “răspunde la o cerinţă socială şi conţine garanţii” ce încadrează eutanasia.
De menționat este faptul că, Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg.
În ceea ce privește prevederile legii, actul normativ aflat deja în vigoare permite atât eutanasierea, atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului, cât şi sinuciderea asistată medical, atunci când pacientul însuşi ia doza prescrisă de produs pentru a muri.
Totodată, actul normativ mai prevede ca oricine cu “o boală gravă şi incurabilă” sau “durere cronică care îl pune într-o situaţie de incapacitate” poate solicita ajutorul corpului medical pentru a muri şi evita astfel “o suferinţă intolerabilă”.
Cine beneficiază de noua lege
Legea are totuși și o serie de condiții stricte. Mai exact, persoana, spaniol sau rezident în ţară, trebuie să fie “capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris “fără presiune externă” şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.
În același timp, mai trebuie subliniat faptul că medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere atunci când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau îşi exprimă obiecţia pe motiv de conştiinţă.
De asemenea, cerearea va trebui să fie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare. Această lege divizează opinia publică în Spania şi stârneşte opoziţia partidelor de dreapta şi a Bisericii Catolice.
Îna cest context, Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus un recurs la Tribunalul Constituţional.