S-a dat vot decisiv! Cine va ieși cu doi ani mai devreme la pensie

Următorul proiect a fost adoptat marți de către Parlament și a mers la promulgare. Mai mulți români vor putea ieși cu doi ani mai devreme la pensie.

Proiectul respectiv a extins lista cu localitățile intens poluate, astfel încât să le permită celor care au locuit o perioadă de 30 de ani în asemenea locuri să se pensioneze mai repede cu doi ani.

Cele mai noi localități poluate, ale căror locuitori vor putea ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări vor fi: localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov; Galați (județul Galați); Ciulnița (județul Ialomița); Brazi şi Ploiești (județul Prahova).

Trebuie menționat că sunt vizați atât locuitorii dinăuntrul localităților, cât și cei ce locuiesc pe o rază de 8 km în jur.

Această extindere este încă în stadiu de proiect

Această extindere este încă în stadiu de proiect, însă, vine la doar o zi după ce o lege în acest sens a fost adoptată și a intrat în vigoare la începutul lunii august, iar acum o alta se află la promulgare.

La fel ca în cazul celorlalte legi de extindere, și ultima propunere adoptată de Parlament păstrează prevederea din Legea nr. 263/2010 care stabilește că, în cazul reducerii vârstei de pensionare de mai sus, nu se vor aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Trebuie menționat că pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei pentru persoanele care ies la pensie în asemenea condiții.

Scăderea respectivă produce efecte în funcție de perioada de cotizare efectiv realizată, peste stagiul standard complet de cotizare (cu cât este depășit mai mult stagiul de cotizare, cu atât diminuarea procentuală este mai mică).

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dă cea mai proastă veste. S-a aflat ce se va întâmpla cu pensiile românilor în plină pandemie de coronavirus. Ministrul liberal avertizează. Criza economică nu s-a terminat.

„Criza nu s-a terminat, efectele ei se văd în economie în continuare şi ca atare un răspuns privind următoarele creşteri (ale punctului de pensie – n.r.) nu pot fi luate decât printr-o permanentă evaluare a situaţiei din economie.

Putem să constatăm că economia îşi revine cu dificultate, sunt domenii care au revenit, sunt domenii care au avut şi sunt unele care au avut şi surplus pentru că au avut genul de activităţi care au fost căutate în această perioadă, dar sunt foarte multe domenii care îşi revin cu dificultate. Prin urmare, eu nu vând iluzii, eu nu sunt omul care să promită celor care ne privesc lucruri pe care în acest moment nu le avem suficient de clare cu privire la evoluţia economică şi la încasările la buget”, a declarat Violeta Alexandru, conform TVR.

Ministrul Muncii a subliniat că România este singura ţară europeană care face majorări de venituri în această perioadă.  „În momentul în care economia îşi va reveni şi lucrurile sunt pe stabilitate se poate redeschide discuţia (…) însă creşterea făcută în acest moment este o creştere fundamentată şi răspunde posibilităţilor pe care le are bugetul după o perioadă extrem de dificilă”, a adăugat Alexandru.