Decizie importantă luată de Elveţia, în contextul războiului din Ucraina!
Transporturile de arme către Ucraina nu mai au voie să survoleze Elveţia
Elveţia, ţară cunoscută pentru neutralitatea sa istorică, a decis vineri, 11 martie, să interzică survolarea teritoriului său de către toţi cei care doresc să ofere sprijin militar beligeranţilor din Ucraina.
Astfel, niciun transport de arme nu va mai putea trece pe deasupra teritoriului Elveţiei, a decis Guvernul acestei ţări.
“În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (…) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată”, este poziţia oficială a Guvernului elveţian, citat de agenţia AFP.
Sunt permise zborurile care au scopuri umanitare sau medicale
Totuşi, survolarea aeronavelor militare ale părţilor în conflict sau ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor, va fi în continuare permis.
Elveţia nu poate participa la un război între alte state, potrivit legii sale a neutralităţii.
Din punct de vedere istoric, neutralitatea a jucat un rol important în formarea statului elveţian şi este menţionată în documente încă din 1647, a explicat Confederaţia într-o broşură privind neutralitatea publicată în urma invaziei ruse în Ucraina.
Marile puteri ale Europei (Rusia, Anglia, Prusia, Austria şi Franţa) au recunoscut “neutralitatea armată permanentă” a Elveţiei la Congresul de la Viena din 1815.
De la crearea statului federal elveţian în 1848, neutralitatea a fost o componentă importantă a politicii de securitate a Elveţiei şi a politicii externe, un concept foarte larg acceptat de populaţie, conform sondajelor de opinie.
Elveţia a adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, după deciziile de acest fel luate la nivelul UE
Reamintim că, în urma invaziei din Ucraina, Elveţia a adoptat totuşi unele sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina.
Elveţia a adoptat noi sancţiuni financiare, printre care interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, şi a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia, potrivit Reuters.
Printre ţintele vizate se numără bunuri care „pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate”, care pot fi folosite în aviaţia şi în industria spaţială, precum şi unele bunuri şi servicii din sectorul petrolier.
Elveţia susţine că adoptarea noilor sancţiuni rămâne compatibilă cu neutralitatea sa, adăugând că a oferit excepţii pentru a garanta că sancţiunile nu afectează activitatea umanitară.