Reguli stricte pentru 9 iunie 2024. Ce trebuie să știe românii care au drept de vot?

Preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a reamintit că la scrutinul din 9 iunie 2024, persoanele care nu pot să-şi exprime votul din motive de sănătate vizibile vor avea dreptul să fie însoţite în cabina de vot de o persoană aleasă de ei.

Atenție! Nu este permis ca persoana însoțitoare să fie un membru al biroului secţiei de votare sau un candidat politic.

În cadrul procesului de votare, cetăţenii au posibilitatea de a sta în cabina de vot pentru o perioadă suficientă pentru a examina cu atenţie buletinul de vot şi pentru a aplica ştampila în locul dorit. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că, dacă îndeplinesc criteriile pentru a vota, sunt obligaţi să aplice câte o ştampilă pe fiecare dintre cele cinci buletine de vot primite. Buletinele de vot introduse greşit într-o urnă sau în altă urnă decât cea corespunzătoare nu vor fi invalidate, ci vor fi considerate valabile.

În cazul în care oamenii comit erori în introducerea buletinelor de vot în urne sau le plasează în mod greşit în anumite urne, cum ar fi amestecarea urnei pentru preşedintele Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, aceste buletine vor fi totuşi considerate valabile.

Ele vor fi separate şi evidenţiate în momentul deschiderii urnelor şi numărării voturilor. Greşeala simplă de plasare a buletinului de vot într-o urnă neinscripţionată special nu duce la anularea votului.

„În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc. În cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor.

Este interzis să fie însoţite de membrii din biroul secţiilor de votare sau de vreunul din candidaţi. cetăţenii trebuie să reţină că, dacă întrunesc condiţiile pentru a vota, trebuie să pună câte o ştampilă pe fiecare dintre cinci buletine de vot pe care le vor primi. buletinele de vot care vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate.

Cetăţenii care greşesc la introducerea în urnele inscripţionate şi pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată preşedintelui Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate şi puse pe capitole când vor fi deschise urnele şi se vor număra voturile. Simpla greşeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripţionată nu conduce la anularea votului”, a explicat el.

Toni Greblă
Toni Greblă (SURSA FOTO: Facebook, Autoritatea Electorală Permanentă)

Pentru alegerile locale, cetăţenii români sunt restricţionaţi

Pentru alegerile locale, cetăţenii români sunt restricţionaţi să voteze doar la secţia de votare corespunzătoare domiciliului lor. Cei care au stabilit reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri au posibilitatea să voteze la reşedinţă.

Cetăţenii români, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţă, au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate deoarece există o singură circumscripţie electorală pentru acest tip de alegeri.

Totuşi, la alegerile locale situaţia este diferită. Atunci se votează primarul localităţii, implicând astfel interesul şi legătura directă cu oraşul respectiv. Aceste reguli sunt în vigoare de 30 de ani în România. Regulile sunt aplicabile la nivel global.