Curtea de Apel București a pronunțat miercuri, 2 decembrie, soluția definitivă într-unul din procesele care blochează finalizarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale, contract în valoare de 1,6 miliarde de euro.
Soluția pe scurt a instanței de apel: Admite excepţia inadmisibilităţii plângerii. Respinge plângerea ca inadmisibilă. Respinge excepţia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge cererile de sesizare a ÎCCJ şi a Curţii Constituţionale a României ca inadmisibile. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Ministerul Apărării Naționale anunțase în luna iulie, că, abia după soluționarea definitivă a trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau MAPN, va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale, potrivit JustNews.
Care este scopul programului?
Ministerul Apărării Naționale a precizat că programul de achiziție se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. Scopul acestui program de înzestrare este achiziția a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziția de muniții și a suportului logistic inițial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva amenințărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafață), ASW (lupta împotriva amenințărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral).
Construcția și dotarea navelor se va realiza într-un șantier naval din România. În cadrul operațiunilor compensatorii este inclus un program offset ce include modernizarea fregatelor T22R cu un sistem de luptă similar cu cel al corvetelor, program ce are ca scop investiţii în industria românească de apărare. Francezii de la Naval Group s-au angajat că vor construi patru noi corvete multifuncţionale Gowind, că vor moderniza fregatele T22R, că vor crea un centru de mentenanţă şi un centru de formare. Gowind este o corvetă cu o platformă exclusiv militară, echipată cu un set de sisteme de ultimă generaţie testate în luptă, anti-submarin, anti-suprafaţă şi antiaeriene, conform standardelor NATO. Astfel, corvetele Gowind vor fi înarmate cu rachete MBDA: VL-Mica și Exocet Block 3.