Cutremur total în Asia Centrală. A început un nou conflict armat!
Se dau lupte între Kârgâzstan şi Tadjikistan
Joi noapte, unităţi ale poliţiilor de frontieră ale Kârgâzstanului şi Tadjikistanului erau angajate în lupte armate într-o zonă sensibilă. De menționat este faptul că noul coflict se produce chiar în locul unde cele două ţări s-au mai confruntat în primăvara trecută, luptele de atunci soldându-se cu zeci de morţi, informează AFP.
Astfel, potrivit presei internaționale, schimburile de focuri au loc chiar acum în zona satelor Tort-Kocho şi Cir-Dobo, se arată într-un comunicat emis de poliţia de frontieră a Kârgâzstanului. Sursa citată acuză totodată poliţia de frontieră tadjică de utilizarea de lansatoare de grenade şi mortiere. „Situaţia s-a degradat, partea tadjică deschizând focul asupra unităţilor” kârgâze în jurul orelor locale 19:35 (13:35 GMT).
Aceași sursă precizează că întreg conflictul a început prin blocarea drumului Batken-Isfan de către cetăţeni tadjici, însoţiţi de poliţişti de frontieră ai Tadjikistanului. Până la momentul actual, Tadjikistanul, ţară autoritară şi foarte închisă, nu a comentat situaţia și nici nu a spus ce a generat între conflictul.
O intervenție în acest sens a avut-o secretarul general al OTSC, Stanislav Zasi. Acesta a discutat joi noapte la telefon cu secretarii Consiliilor de Securitate ale Tadjikistanului şi Kârgâzstanului, pe care i-a îndemnat la încetarea imediată a focului la frontiera între cele două ţări, potrivit TASS.
„OTSC este gata să acorde Kârgâzstanului şi Tadjikistanului ajutorul necesar pentru soluţionarea conflictului”, a subliniat Zasi, citat pe site-ul organizaţiei.
Sursa citată mai arată că până la momentul actual, confruntările de joi au provocat deja moartea şi rănirea câtorva persoane, militari şi civili, şi au determinat evacuarea locuitorilor din satele de lângă frontieră.
Se repetă istoria?
Toate semnele spun însă că istoria de anul trecut se repetă. În primăvara lui 2021, lupte sângeroase au avut loc în aceași zonă, între aceleași două țări, adică în jurul enclavei tadjice Voruh din Kârgâzstan, o zonă de tensiuni legate în special de probleme ce ţin de accesul la apă al acestor două foste republice sovietice, foarte sărace.
În 2021, aproape 60 de peroane și-au pierdut viața, acestea fiind cele mai sângeroase după mai mulţi ani. Conflictul de atunci a alimentat o serie de temeri referitoare o escaladare a tensiunilor între cele două ţări vecine.
Pe de altă parte, la acel moment, cele două puteri au dat vina una pe cealaltă, pentru acele confruntări, înainte de a conveni asupra unui armistiţiu. Negocieri între preşedintele kârgâz Sadîr Japarov şi omologul său tadjic Emomali Rahmon au consolidat armistiţiul.
În mod regulat însă, în acea zonă au loc confruntări, însă nu foarte grave, motivul principal reprezentându-l pământul și accesul la apă. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, mari porţiuni de frontieră între diferite ţări ale Asiei Centrale nu au fost delimitate, alimentând astfel tensiuni etnice, economice sau sociale în această vastă regiune, unde populaţia de la sate trăieşte adesea în mare sărăcie.
Tocmai din acest motiv după mai bine de 30 de ani după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Asia Centrală rămâne o regiune instabilă.