Cand au semnat ordinele de cumparare a titlurilor Agromec Domnesti, Valeriu Mihalcea, Ion Savescu si Dumitru Bobeanu au scris istoria acestei societati pe piata extrabursiera. Statiunea argeseana pentru mecanizarea agriculturii este cotata pe RASDAQ din data de 5 noiembrie 1997, insa prima zi de tranzactionare a fost 21 aprilie 1999. De atunci si pana la 3 mai, au fost transferate 182.208 actiuni (37,8% din totalul celor emise), impartite in mod egal intre cei trei cumparatori: cate 60.736 actiuni (12,6%).
In campania de recoltare s-a mers cap la cap. Conform raportarilor RASDAQ, la 30 aprilie fiecare dintre cele trei persoane detinea 5,53%, la 5 mai – 7,87%, la 6 mai – 10,6%, iar la 7 mai – 12,6%.
In Cuponiada au fost transferate cetatenilor 60% din actiunile Agromec Domnesti Arges si, pesemne, acest procent este tinta celor trei investitori. Data fiind impartirea frateasca a actiunilor achizitionate este de presupus ca Valeriu Mihalcea, Ion Savescu si Dumitru Bobeanu nu sunt concurenti, ci parteneri in tentativa de preluare a societatii argesene.
Demersul trioului de investitori este cat se poate de firesc. La urma urmei, piata secundara extrabursiera a fost creata tocmai pentru concentrarea actiunilor distribuite in Cuponiada.
Ordinele de cumparare lansate nu au ramas fara urmari in piata. Pretul de achizitie a urcat de la 150 lei/actiune la primele tranzactii, la 227 lei, apoi la 300 lei, pentru ca ultimele trei tranzactii (luni, 3 mai, cand au fost transferate 28.900 titluri) sa se incheie la 350 lei per actiune. O usoara crestere a pretului, in continuare, nu ar mira pe nimeni.
Apropo de Agromecuri: dupa criteriul capitalizarii de piata (pretul mediu inmultit cu numarul total de actiuni emise) Agromec Cocora Ialomita ar fi cea mai valoroasa dintre societatile cotate pe RASDAQ. Mai mult, Agromec Cocora (capitalizarea era, la data de 6 mai, de 1.161 miliarde lei) ar valora mai mult decat Romcim Bucuresti (738 miliarde lei) si Sidex Galati (348 miliarde lei) luate impreuna. De asemenea, Agromec Bailesti (375,7 miliarde lei) depasea cu mult, la aceeasi data, Asirom, Petromidia si Casial Deva.
Nu este cazul ca aceste cifre sa starneasca vreo emotie, cat de mica. Nivelul record la care a ajuns capitalizarea societatii pentru mecanizarea agriculturii din inima Baraganului se datoreaza unor tranzactii cu numai cateva sute de actiuni efectuate insa la pretul (unic) de 500.000 lei bucata (pretul anterior era de 150 lei/actiune). In afara de satisfactia jongleriilor, alt interes pentru actiunile Agromec Cocora nu se manifesta.
La fel in cazul societatii Agromec Bailesti: tranzactia efectuata miercurea trecuta cu 410 actiuni (0,02% din total), la pretul de 200.000 lei bucata, a inmiit capitalizarea de piata a societatii. Tranzactiile anterioare se incheiasera la 160-200 lei/actiune.