Este jale în Europa. O importantă țară a luat o decizie radicală. Este vorba de Cehia, țară membră a UE. Guvernul a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile din cauza creşterii semnificative a cazurilor de COVID-19. Anunțul a fost făcut chiar la televiziunea publică cehă, relatează Reuters.
Starea de urgenţă permite guvernului să ordone restricţii privind viaţa publică. Nu au fost anunţate imediat restricţiile care vor fi impuse. Cu toate acestea, guvernul are în vedere interzicerea evenimentelor publice de amploare şi limitarea programului în restaurante şi baruri, mai degrabă decât un lockdown complet.
Republica Cehă a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 18.000 de noi cazuri de COVID-19.
Situație gravă în Europa din cauza COVID
Situația este gravă și la granița României, în Ungaria, unde numărul de cazuri a explodat în ultimele zile. Deși este o țară mult mai mică decât România, cu 10 milioane de locuitori, COVID face prăpăd. Chiar ieri, Ungaria a raportat un număr record de 12.637 de noi cazuri zilnice de COVID-19, ridicând totalul la 1,045 milioane de cazuri.
Austria a intrat în lockdown total începând cu ziua de luni, 22 noiembrie, în contextul valului fără precedent de infectări raportat în ultimele săptămâni. Lockdown-ul este pentru o perioadă de trei săptămâni. Măsură a fost luată de guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii masive a numărului de infecţii în al patrulea val al pandemiei de COVID-19.
Lockdown în două state din UE
Autoritățile anunță că odată cu instituirea lockdown-ului, cetățenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise. Potrivit datelor transmise la acel moment de autoritățile de la Viena, aproximativ 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost consemnate în Austria.
Slovacia a impus și ea lockdown total, după Austria. Guvernul din Slovacia a anunțat că a decis impunerea unui lockdown total timp de de două săptămâni. Motivul este acela de a stopa explozia de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, care au luat amploare în ultima perioadă. Numărul spitalizărilor din Slovacia a atins recent un adevărat nivel critic. Mai mult, rata vaccinării rămâne în continuare una foarte scăzută, sub 50%,