La propunerea premierului Mario Draghi, Consiliul de Miniștri a decis să declare starea de urgență până la 31 decembrie 2022, pentru „a asigura ajutor și asistență populației ucrainene din Italia ca urmare a gravei crize internaționale în curs”.

Pentru a organiza și a pune în aplicare cele mai urgente intervenții legate de sosirea refugiaţilor din Ucraina, au fost alocate 10 milioane de euro din Fondul național pentru situații de urgență, scrie today.it.

Conform Il Messaggero, Guvernul și-a dat acordul pentru ca Italia să trimită arme în Ucraina. Decretul prevede, printre altele, transferul de vehicule, materiale și echipamente militare către autoritățile de la Kiev.

Guvernul italian, prin declararea stării de urgență, poate lua măsuri, în anumite cazuri, fără consultări în parlament.

Odată impusă starea de urgență, guvernanții italieni vor putea impune noi măsuri de urgenţă, fără consultări prealabile în Parlament, potrivit DPA. De altfel, Guvernul Italiei a pus la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a organiza sosirea migranților ucraineni.

În prezent, Italia, țara europeană în care trăiesc deja circa 250.000 de ucraineni, se pregăteşte să primească numeroşi refugiaţi de război din Ucraina.

De asemenea, autoritățile române fac tot posibilul pentru a le oferi migranților ucraineni ajutorul de care au nevoie. MAI a anunțat deja toate măsurile care au fost luate în acest sens.

România s-a mobilizat! Ajutorul pentru refugiații din Ucraina continuă

Într-o informare de presă regăsită pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Interne, DSU a informat că 16 microbuze de transport persoane, din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu, au ajuns în Vama Siret din județul Suceava.

Sursa citată precizează că aproape jumătate dintre acestea vor rămâne în vamă pentru a transporta cetățenii, în timp ce altele vor fi direcționate către tabăra mobilă.

„Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetățenilor ucraineni către destinațiile dorite, iar trei au fost direcționate către tabăra mobilă, devenită complet operațională, încă de aseară, pe stadionul Siret. Celelalte mijloace de transport vor asigura alte misiuni din dinamica operativa. De asemenea, pentru gestionarea cu eficiență a potențialelor solicitări de sprijin, tabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea”, se arată în informare.

În același timp, pentru a oferi o mână de ajutorul autorităților din Suceava, 23 de pompieri militari din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență al județului Dâmbovița se vor deplasa acolo, cu un modul de tabără complet, cu bucătărie mobilă, dar și cu generator.

Autoritățile române s-au mobilizat

De asemenea, este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă care va deservi nevoile de cazare ale cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Totodată, în județele Suceava, Dâmbovița și Tulcea a fost crescută capacitatea operațională. Astfel, turele de serviciu vor fi suplimentate cu personalul aflat în timpul liber.

„Totodată, 23 de pompieri militari din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență al județului Dâmbovița se vor deplasa în sprijinul colegilor și autorităților sucevene, cu un modul de tabără completă, bucătărie mobilă și generator. La acest moment, având în vedere fluxul înregistrat la vama Siret, din județul Suceava, este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă care va deservi nevoile de cazare ale cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor specifice și pentru a răspunde cu eficiență solicitărilor din dinamica unităților, în județele Suceava, Dâmbovița și Tulcea a fost crescută capacitatea operațională, astfel că turele de serviciu vor fi suplimentate cu personalul aflat în timpul liber”, mai arată sursa citată.