FONDURI Veşti bune pentru autorităţile locale şi asociaţiile de dezvoltare intracomunitară. Începând din această săptămână, pot depune cereri de finanţare pentru proiectele de infrastructură de transport.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Autoritate de Management pentru Programului Operaţional Regional (POR), solicitările de finanţare pentru îmbunătăţirea infrastructurii sociale, cealaltă componentă a programului, vor putea fi depuse, cel mai probabil, începând cu a doua jumătate a acestei luni.
Ghidurile Solicitantului au fost lansate recent spre consultare. Primul ghid vizează reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură. Bugetul total este de 877 de milioane de euro. Valoarea totală a proiectului finanţabil (cheltuieli eligibile şi neeligibile) este de minimum 3.000.000 lei şi maximum 134 de milioane de lei.

Ce trebuie să conţină dosarul?

Rezumatul proiectului, copie de pe cele mai recente situaţii financiare ale solicitantului, declaraţia de eligibilitate, pe propria răspundere (proiectul nu a mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani, infrastructura şi terenul pe care se face investiţia nu fac obiectul unor litigii sau nu sunt revendicate etc.), copie de pe documentele care atestă faptul că infrastructura şi terenul sunt în proprietatea şi administrarea solicitantului, copie de pe studiul de fezabilitate etc.

Al doilea ghid solicită proiecte pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Beneficiarii sunt asociaţiile de dezvoltare intracomunitară. Bugetul total aferent este de 99,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este de minimum 10 milioane de lei şi maximum 50 de milioane de lei.

Acte necesare

Rezumatul proiectului, declaraţia de eligibilitate, dovada capacităţii de a asigura cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, actul constitutiv, statutul asociaţiei etc.

Unde se depun solicitările?

Cererile de finanţare se depun în sesiuni lunare, între prima şi ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (Organismele Intermediare) din regiunea unde va fi implementat proiectul. Sediile agenţiilor se află în oraşele: Bucureşti, Călăraşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Brăila, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.

Cererile de finanţare şi de rambursare se găsesc pe www.mdlpl.ro.

Cum se repartizează banii?

Banii vor fi repartizaţi celor opt regiuni de dezvoltare ale României, în funcţie de necesităţi. Astfel, cele mai multe fonduri vor fi direcţionate către zonele mai puţin dezvoltate, cum ar fi Regiunea 1 Nord-Est care, conform Eurostat, este cea mai săracă zonă a Uniunii Europene.

UE alocă României, în următorii şapte ani, peste 3,7 miliarde de euro prin intermediul Fondului European pentru Dezvoltare Regională. La această sumă se adaugă circa 657 de milioane de euro, de la bugetul de stat, reprezentând contribuţia naţională. Fondurile sunt alocate pe cele cinci axe prioritare:

Ce proiecte se finanţează?

Fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte cu impact major asupra dezvoltării regionale şi locale, cum ar fi:
• Sprijinirea dezvoltării oraşelor cu potenţial de creştere economică, astfel încât acestea să acţioneze ca motoare ale dezvoltării regionale şi locale
• Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport, a celei educaţionale şi de sănătate
• Îmbunătăţirea mediului de afaceri prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, logistice, de afaceri etc.)
• Reabilitarea siturilor industriale neutilizate şi pregătirea acestora pentru noi activităţi şi sprijinirea microîntreprinderilor
• Reabilitarea/modernizarea/extinderea clădirilor centrelor sociale
• Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii şcolare din învăţământul obligatoriu şi a infrastructurii campusurilor universitare
• Reabilitarea, modernizarea şi echiparea spitalelor judeţene
• Valorificarea potenţialului turistic şi cultural prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii turistice şi a iniţiativelor antreprenoriale din domeniu.

Ce obligaţii are beneficiarul?

• Trebuie să fi făcut dovada calităţii de proprietar al infrastructurii şi/sau terenului, sau de concesionar al acestora pe cel puţin 10 ani
• Este obligat să facă anterior dovada capacităţii de finanţare
• Să fi propus spre finanţare activităţi în cadrul proiectului care să nu fi fost finanţate din fonduri publice (europene sau naţionale) nerambursabile în ultimii 5 ani şi care să nu beneficiaze de fonduri publice din alte surse de finanţare
• Să facă astfel încât valoarea totală a proiectului să se încadrează în limitele financiare stabilite pentru tipul respectiv de proiect.

Cum se evaluează şi selecţionează proiectele?

1.Verificarea conformităţii administrative a cererilor de finanţare
• Solicitantul depune cererea de finanţare la registratura Organismului Intermediar şi primeşte un număr unic de înregistrare
• Organismul Intermediar verifică conformitatea administrativă şi acceptă sau respinge cererea de finanţare.
2. Verificarea eligibilităţii
• Organismul Intermediar verifică eligibilitatea cererii de finanţare, pe baza criteriilor de eligibilitate specifice fiecărui domeniu de intervenţie. Se verifică eligibilitatea solicitantului, a activităţilor cuprinse în proiect şi a cheltuielilor.
• Se anunţă solicitantul dacă cererea de finanţare a fost sau nu acceptată.
3. Evaluarea tehnică şi financiară a proiectului
• Se urmăreşte: capacitatea operaţională şi financiară a solicitantului, necesitatea şi utilitatea proiectului, fezabilitatea tehnică şi financiară, precum şi sustenabilitatea financiară a proiectului
• În funcţie de punctajul obţinut la evaluarea tehnică şi financiară, solicitantul este informat asupra acceptării/ respingerii cererii de finanţare. Propunerile care sunt acceptate ca proiecte viabile urmează a fi evaluate din punct de vedere strategic.
4. Evaluarea strategică a cererii de finanţare
• Se analizează proiectele din punct de vedere strategic, apreciind măsura în care cererile de finanţare/proiectele răspund strategiilor de dezvoltare regională, realizând totodată şi corelarea POR cu celelalte programe operaţionale.
• Evaluarea strategică se face de către CRESC (Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare)
• Solicitantul este informat asupra termenului-limită în care trebuie să depună proiectul tehnic (în cazul proiectelor care includ execuţia de lucrări).
5. Etapa precontractuală şi decizia de finanţare
• În cazul proiectelor care includ execuţia de lucrări, evaluatorii independenţi analizează proiectele tehnice, urmărind concordanţa acestora cu informaţiile cuprinse în cererea de finanţare
• Reprezentanţii Organismului Intermediar efectuează vizite la faţa locului, verificând existenţa documentelor de eligibilitate, a autorizaţiei de construire etc.
• Autoritatea de Management ia decizia de finanţare
• Organismul Intermediar întocmeşte şi semnează cu solicitantul contractul de finanţare. n

IMPORTANT

Pentru ceilalţi solicitanţi eligibili pentru axele POR (mediul de afaceri, în special IMM-uri, furnizori de servicii sociale, acreditaţi în condiţiile legii, instituţii publice şi universităţi de stat furnizoare de servicii de formare profesională continuă şi instituţiile de cult organizate ca persoane juridice de utilitate publică) Ghidurile Solicitantului vor fi lansate în următoarele luni, după aprobarea criteriilor de selecţie.

Axe finanţate prin POR

Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere
Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport
Axa 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale
Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local
Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului

Atenţie!

Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depăşească data de 31.06.2015.

Atenţie!

Proiectul trebuie implementat până la 31.07.2015.