Singurul parizer sănătos din România găsit de Dragoș Pătraru
Dragoș Pătraru, cunoscut prezentator TV, a realizat un test comparativ pentru a identifica cel mai sănătos tip de parizer, un produs alimentar foarte popular în România. Parizerul este adesea consumat de români, însă anumite ingrediente din compoziția sa pot avea efecte nocive asupra sănătății.
În urma testării, Pătraru a dezvăluit care dintre produsele disponibile pe piață este cel mai potrivit din punct de vedere al sănătății, scrie Gândul.
În cadrul emisiunii „Starea Sănătății”, Dragoș Pătraru a subliniat că nu există o rețetă standard pentru parizer, ceea ce permite producătorilor să folosească o varietate de ingrediente. Acest lucru face ca unele tipuri de parizer să fie mai puțin sănătoase decât altele.
În urma testării celor nouă tipuri de parizer de pui, Dragoș Pătraru a concluzionat că cel mai sănătos produs este „parizerul secuiesc de pui” de la Szekely.
Ingredientele parizerului Szekely
Acest parizer are următoarele ingrediente:
- Piept de pui 81% (proveniență UE)
- Slănină 14% (proveniență UE)
- Apă
- Sare
- Condimente naturale.
Este de remarcat faptul că acest tip de parizer nu conține nitrit de sodiu adăugat, un conservant care poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, deși poate conține nitriți din surse naturale.
„Așa se vând, bucăți ambalate individual. Bucata asta are 296 de grame. Avem și o mențiune. Că această firmă vinde mezeluri fără E-uri.
Produs fiert, afumat cu fum natural din lemn de fag. (…) Deci nu are stabilizatori, conservanți, arome”, a spus Dragoș Pătraru.
Parizerul este un aliment frecvent întâlnit pe mesele românilor, dar ce variante sunt mai sănătoase? Pătraru a testat nouă tipuri diferite de parizer de pui din patru supermarketuri și a descoperit care dintre ele se apropie cel mai mult de criteriile unei alimentații sănătoase.
Parizerul a fost introdus în dieta românilor încă din secolul al XIX-lea, odată cu venirea a două grupuri de emigranți italieni, cunoscuți pentru abilitățile lor în prelucrarea lemnului și pietrei, dar și în construcții. Denumirea „parizer” provine de la expresia „cârnat parizian”.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, parizerul este definit ca un tip de mezel proaspăt, preparat din carne tocată de vită (în special din plămâni) și slănină, care sunt afumate la cald și apoi fierte. Etimologia cuvântului provine din limba germană, de la „Pariser”.