Cercetătorii britanici au descoperit o noua variantă a coronaviruslui care ar putea fi mai contagioasă decât Delta. AY.4.2 a fost descoperită recent de virusologii care studiau Delta, dar este responsabilă deja pentru 10% din cazurile de coronavirus din Marea Britanie. Cât de periculoasă este această variantă?
Oamenii de știință susțin că varianta AY.4.2 ar fi cu 10%-15% mai contagioasă decât Delta, dar nu poate fi responsabilă de creșterea numărului cazurilor Covid în Marea Britanie. Cercetătorii analizează o variantă a Delta, responsabilă cu numărul tot mai mare de cazuri Covid în Marea Britanie, relatează BBC.
Subvarianta AY.4.2 a fost descoperită recent de virusologii care studiau Delta, dar este responsabilă deja pentru 10% din cazurile de coronavirus din Marea Britanie.
Prevalența acestei variante este una rapidă, chiar dacă nu se răspândește la fel ca varianta Delta, ajunsă anul trecut din India în Marea Britanie
Doi experți – Jeffrey Barrett, directorul Covid-19 Genomics Initiative la Wellcome Sanger Institute din Cambridge și Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute – au declarat că AY.4.2 ar fi cu 10%-15% mai transmisibilă ca varianta originală Delta, responsabilă acum pentru cele mai multe cazuri de Covid în lume.
Cea mai infecțioasă variantă Covid de la începutul pandemiei
Dacă se confirmă, AY.4.2 ar putea deveni cea mai infecțioasă variantă Covid de la începutul pandemiei, avertizează Balloux.
„Dar trebuie să fim atenți la acest moment”, a adăugat acesta. Marea Britanie este singura țară în care s-a răspândit această variantă și nu exclud să avem de a face doar cu un eveniment demografic trecător”.
AY.4.2 va deveni, cel mai probabil, o „varianta sub supraveghere”, a declarat Balloux, moment în care OMS îi va aloca o literă grecească, în sistemul său de denumiri.
Unii comentatori au făcut legătura între ascensiunea AY.4.2 și numărul tot mai mare de cazuri de Covid, spitalizări și decese în Marea Britanie – mult peste alte țări din vestul Europei.
Luni, Marea Britanie a anunțat un număr de cazuri zilnice Covid de 49.156, cel mai mare din iulie. Creșterea de la o săptămână la alta este de 16%.
AY.4.2 este una din cele 45 de sub-variante descedente ale Delta. Este caracterizată pri două mutații caracteristice în proteina spike, care infectează corpul uman, Y145H și A222V.
Ambele mutații au fost înregistrate în evoluția coronavirus, chiar dacă nu au devenit „Variants of Concern”, a declarat Balloux.
Varianta Alpha, care s-a transmis rapid în Marea Britanie în 2020, a fost cu 50% mai contagioasă decât virusul original din Wuhan. Delta a fost cu 60% mai contagioasă decât Alpha. AY.4.2 nu va atinge o asemenea contagiozitate, a ținut să-i liniștească pe britanici Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Cambridge.