Vaccinul folosește o tehnologie diferită de cea de la Pfizer și AstraZeneca. Este un vaccin numit „subunitate proteică”. Și care introduce o parte a virusului în sistemul imunitar, fără a conține componente vii ale virusului. Partea proteică a vaccinului este „proteina spike” a coronavirusului.
Vaccinul a intrat în studiile clinice destul de târziu, după cele de la Pfizer și Moderna. Vaccinul Novavax s-a dovedit, într-un studiu din Marea Britanie, la fel eficient ca și cel pe bază de ARNm mesager, scrie Politico. Acum, compania se pregătește să depună cererea pentru autorizație în SUA.
Compania cu sediul în Maryland s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze către SUA în acest an, după ce a primit 1,6 miliarde de dolari pentru dezvoltare și producție. Novavax face parte din cei câțiva producători care promit livrări semnificative la nivel mondial, inclusiv 1,1 miliarde de doze pentru țări ca India.
Novavax a amânat inițial termenul pentru atingerea unei producţii de 150 de milioane de doze de vaccin pe lună până în trimestrul al treilea, din cauza problemelor de aprovizionare.
Următoarele câteva luni vor stabili dacă Novavax poate depăși aceste probleme și poate îndeplini așteptările din ce în ce mai mari. „Cred că va juca un rol mai mare”, afirmă Lawrence Gostin, profesor la Universitatea Georgetown.
„Pe termen scurt și mediu, vaccinul Johnson&Johnson nu a avut un succes prea mare și oamenii ezită să se vaccineze cu el. În plus, J&J a avut probleme majore de producție la uzina sa din Baltimore. De aceea, cred că Novavax va fi un jucător semnificativ.”
Oficialii din SUA nu au inclus încă vaccinul Novovax în planurile lor de răspuns la Covid-19, în ciuda rezultatelor studiului de fază 3 din Marea Britanie. Rezultatele au pus vaccinul Novavax la egalitate cu cele de la Pfizer și Moderna.
Compania se confruntă cu întrebări legate de performanța vaccinului său împotriva variantelor coronavirusului rapid răspândite în întreaga lume. Vaccinul Novavax a fost eficient cu doar 55,4% împotriva variantei B.1.351, din Africa de Sud.
Mai multe date despre performanța vaccinului împotriva diferitelor variante vor fi cunoscute când Novavax depune documentația pentru utilizare în SUA sau Europa.
În timp ce experții consideră că tehnologia pe bază de ARNm mesager care stă la baza vaccinurilor Pfizer și Moderna este calea viitorului, șefii Novavax susțin că e simplu să-și modifice vaccinul pentru a viza tulpini diferite sau multiple ale coronavirusului.