Decizie fără precedent: Oraşul Alabama desfiinţează Poliţia
În schimbul de replici, care a apărut recent pe reţelele sociale, un utilizator pe nume „752” a întrebat: „Cum numiţi o sclavă însărcinată?” La aceasta, o persoană, neidentificată din mesaje, a răspuns cu semne de întrebare. Utilizatorul numit „752” a răspuns apoi: „Cumperi una, primeşti una gratis”.
Mesajele au fost prezentate pentru prima dată de AL.com, marţi, în aceeaşi zi în care consiliul oraşului Vincent din Alabama s-a întrunit pentru a decide cu privire la această problemă. Marţi, şeful poliţiei, James Srygley, a declarat că departamentul „a efectuat o anchetă internă” şi că a luat „măsurile disciplinare corespunzătoare”.
Dar joi, Srygley însuşi a fost identificat drept unul dintre ofiţerii care au fost concediaţi. Adjunctul său, John L Goss, a fost de asemenea revocat, iar Consiliul oraşului a votat apoi desfiinţarea întregului departament. Vineri, biroul şerifului din comitatul Shelby a spus că aceste acţiuni sunt de condamnat.
Populaţia oraşului, aflată la sud-est de Birmingham, era de aproximativ 2.000 de cetăţeni în 2021, cu mai puţin de 500 de afro-americani şi doar opt hispanici.
Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat: Ura rămâne o pată pe sufletul Americii
Preşedintele american Joe Biden a denunţat câteva luni în urmă că „ura rămâne o pată pe sufletul Americii” după ce a avut loc un atac armat rasist soldat cu 10 morţi, în majoritate afro-americani, într-un supermarket din statul New York.
„Un pistolar solitar echipat cu arme de război şi cu sufletul plin de ură a omorât cu sânge rece zece persoane nevinovate”, a spus preşedintele american în cadrul unei ceremonii organizate la Washington în memoria celor 563 de poliţişti ucişi în exerciţiul funcţiunii pe parcursul ultimului an, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a combate ura ce rămâne o pată pe sufletul Americii”, a adăugat președintele.
„Investigăm acest incident atât ca infracţiune motivată de ură, cât şi ca un caz de extremism violent motivat rasial”, a declarat după atac Stephen Belongia, agent special al FBI din Buffalo, în cadrul unei conferinţe de presă.
Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat pe ABC News că autorul atacului – Payton Gendron, un tânăr de 18 ani care s-a predat la scurt timp după fapte – se afla pe radarul autorităţilor de mai multă vreme, „în legătură cu ceva ce a scris în timp ce era liceu”. Hochul nu a dat alte detalii.
Gendron şi-a transmis atacul în direct pe platforma Twitch, iar sâmbătă a circulat pe internet un „manifest” de 180 de pagini care ar fi scris de acesta referitor la „The Great Replacement Theory”, conspiraţie conform căreia albii vor fi înlocuiţi cu minorităţi, atât în SUA cât şi în alte ţări.
La prima apariţie în faţa judecătorilor, tânărul a indicat că pledează „nevinovat”.