Acuzații șocante la adresa Agenției Naționale pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (ANOFM). Aici ar fi avut loc a avut loc o sifonare de câteva milioane de euro în cadrul proiectului Cardul Profesional European. Agenția ar fi transferat bugetul proiectului în conturile unei firme private care, la rândul ei, a organizat o serie de licitații prin intermediul cărora banii europeni au ajuns la societăți controlate de off-shore-uri din Panama.

Firma cu care ANOFM a intrat în parteneriat pentru proiectul Cardul Profesional European avea o experiență de un an pe piața IT și doi angajați. Cu toate acestea, instituția statului a transferat câteva milioane de euro fără nicio problemă în conturile acestei societăți. Potrivit surselor judiciare, în urma acestui proiect procurorii au făcut mai multe audieri și au întocmit dosare care stau la sertar, conform gazetadecluj.ro.

Cardul Profesional European a fost implementat în România pentru a se pune în concordanță cu legislația europeană în materie de forță de muncă. Dar aplicația nu ajută la nimic. Un farmacist, inginer, electrician sau zidar nu își pot găsi un loc de muncă în Cluj chiar dacă pe piață există cerere.

În 2010, ANOFM a primit finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea Cardului Profesional European. Startul acestui proiect a fost dificil. Potrivit surselor, ”scânteia” a fost dată de Emil Boc, pe vremea când era Premier. El i-a propus proiectul Cristinei Iova, fost director POSDRU, care însă l-a refuzat. Iova a fost schimbată din funcție cu Cristina Zevedei, susținută de PDL, care a dat ”undă verde”.

În 2010, la câștigarea finanțării proiectului de 5 milioane de euro, ANOFM-ul gestiona 4,5 milioane de euro, iar societatea privată se ocupa de restul banilor. Prin declararea cheltuielilor ca fiind neeligibile, Agenția Națională a fost forțată să încheie acte adiționale cu societatea parteneră pentru ca ea să administreze fondurile din cadrul proiectului.

Potrivit unor surse judiciare, majoritatea managerilor de proiecte europene din ANOFM au fost chemați la audieri de către procurori pentru a explica cum au fost mutate fondurile la partenerii privați.

Instituția are acum mari probleme. ANOFM nu-și poate moderniza pieța de muncă în relația cu angajatorii. Mai multe proiecte, în valoare de aproape 80 milioane de euro ar fi trebuit depuse încă de la jumătatea anului trecut, dar reprezentanții Comisiei Europene atrag atenția asupra faptului că aceste întârzieri vor duce la pierderea fondurilor.