S-a dezvoltat un nou compus care poate elimina dioxidul de carbon din aer cu o eficacitate de 99%

Sursa: Dreamstime

Pe măsură ce dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă, nu va fi suficient doar să reducem emisiile, ci și să eliminăm o parte din ceea ce am eliberat deja. În sprijinul acestui lucru au venit cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Tokyo.

Aceștia au dezvoltat un nou compus care poate elimina dioxidul de carbon din aer cu o eficacitate de 99% și de cel puțin două ori mai rapid decât sistemele existente.

Tehnologiile de captare directă a dioxidului de carbon din aer (DAC) captează de obicei dioxidul de carbon prin conducte de aer sau de evacuare printr-un fel de filtru sau catalizator, inclusiv prin bureți magnetici.

Dioxidul de carbon este captat mai ales pe suprafața unui material filtrant foarte selectiv, care se află în interiorul colectoarelor, potrivit NewAtltas.

Noul compus se încadrează în categoria sistemelor de separare în fază lichid-solidă. În timp ce studia o serie de compuși solizi și lichizi, echipa Tokyo Metro a descoperit că unul dintre ei, numit izoforon diamină (IPDA), a fost deosebit de eficient în captarea dioxidului de carbon.

A reușit să elimine mai bine de 99% din dioxidul de carbon din aer

În cadrul testelor, echipa a descoperit că IPDA a reușit să elimine mai bine de 99% din dioxidul de carbon din aer, cu o concentrație de 400 de părți per milion (ppm).

Acest proces a avut loc mult mai rapid decât alte tehnici de captare a carbonului, eliminând 201 milimoli de CO2 pe oră, per mol de compus. Adică de cel puțin două ori mai rapid decât alte tehnologii DAC.

Carbonul poate fi apoi depozitat sau reutilizat în procese industriale sau chimice

Poluantul s-a separat în fulgi ai unui material solid de acid carbamic, care ar putea fi îndepărtat din lichid relativ ușor. Dacă este necesar, poate fi transformat înapoi în CO2 gazos prin încălzirea acestuia la 60 °C (140 °F), care eliberează, de asemenea, IPDA lichid original gata de reutilizare. Indiferent dacă carbonul este păstrat sub formă solidă sau gazoasă, acesta poate fi apoi depozitat sau reutilizat în procese industriale sau chimice.

Oamenii de știință spun că, deși noul sistem este promițător există întotdeauna problema dimensiunii. Omenirea emite aproximativ 30 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an, iar cea mai mare instalație de captare directă a dioxidului de carbon poate elimina, în prezent, aproximativ 4.000 de tone pe an. Pentru a înțelege mai bine, e ca și cum apa care a intrat într-o navă imensă care se scufundă ar fi scoasă cu un pahar.

Startup-ul elvețian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, a colaborat cu firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix pentru a crea o fabrică care aspiră până la 4.000 de tone de CO2 pe an, adică echivalentul emisiilor anuale de la aproximativ 790 de mașini.

Recent, Departamentul de Energie al SUA a anunțat o finanțare de 3,5 miliarde de dolari pentru centrele DAC. Cercetătorii care au realizat acest studiu lucrează acum la îmbunătățirea sistemului și investighează cum se poate utiliza mai bine carbonul captat.