Sarea de mare din toată lumea a fost contaminată cu microplastice, cum mai sunt denumite particulele mici de plastic. Poluarea cu plastic urcă pe lanţul alimentar cu ajutorul sării şi ajunge în dietele tuturor.
Micile particule de plastic au fost găsit în sarea de mare din Marea Britanie, Franţa, Spania, dar şi în China şi Statele Unite ale Americii. Contaminarea vine, în principal, din microfibre şi materiale de plastic de unică folosinţă, precum sticlele de plastic.
Până la 12,7 milioane de tone de plastic intră în oceanele lumii în fiecare an, adică echivalentul unui camion de gunoi de plastic aruncat pe minut.
Studii realizate pe sarea din magazinele din SUA arată că americanii ar putea ingera până la 660 de particule de plastic pe an. Impactul plasticului în corpul uman nu este cunoscut, deoarece nu s-a identificat un grup de control care să nu fi fost expus contaminării.
În fiecare minut se cumpără un milion de sticle de plastic la nivel mondial, iar eforturile de reciclare nu ţin pasul cu producţia, care se aşteaptă să crească de patru ori până în 2050. Unii experţi susţin că poluarea cu plastic rivalizează cu schimbările climatice.
Un alt grup de cercetători au testat 21 de tipuri de sare de masă şi au găsit plastic în toate. Cel mai comun tip de plastic pe care l-au găsit a fost polietilena, material utilizat la confecţionarea PET-urilor. Cercetătorii au găsit plastic şi în sarea din China în 2015. Particule microscopice de plastic din cosmetice şi sticle de plastic au fost găsite în mostre din 15 produse din sare din magazinele chinezeşti.
Sarea de mare ar putea fi mai vulnerabilă la contaminarea cu plastic, deoarece este produsă prin deshidratarea apei de mare. Plasticul a contaminat multiple băuturi şi mâncăruri pe care le consumăm zilnic, nu doar sarea.