Este vorba de taxa turistică. Aceasta a fost majorată de la 1% la 2%. Primarul Capitalei susține că este o creştere foarte mică, reprezentând bani care vor aduce beneficii bucureştenilor, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică.
„În ceea ce priveşte o taxă aşa-zis majorată, dublată, de Gabriela Firea, un bir pentru bucureşteni, pentru turism… Această taxă a existat de ani buni de zile, există în toată ţara, în toate oraşele din România, în toată lumea, în toată Europa, în cuantumuri foarte mari. Până acum, din cauza unor neclarităţi legislative, aceşti bani (…) erau încasaţi de către cele şase primării de sector, dar nici acestea nu aveau posibilitatea legală să cheltuie aceşti bani pentru promovarea Capitalei, din cauza unor neclarităţi legislative. Am făcut demersuri la Parlament, la Guvern. Am adus toate aceste lămuriri legislative. Din acest moment, taxa poate fi colectată de la hotelieri, cu acordul acestora şi al tuturor asociaţiilor şi al tour-operatorilor, în beneficiul bucureştenilor, pentru promovarea Capitalei ca destinaţie turistică. Creşterea de la 1% la 2% este o majorare foarte mică. Sunt foarte multe oraşe (…) pe care le lăudaţi foarte mult, din vestul ţării, care au taxa chiar mult mai mare: 2%, 3%. Se merge şi spre 4%”, a precizat Firea, în debutul şedinţei Consiliului General al Capitalei.
Totodată, ea a subliniat că această taxă nu este luată de la bucureşteni, ci de la turişti, permiţând promovarea turismului şi generând locuri de muncă, dezvoltare şi creştere economică.
Anul viitor, taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti ar putea deveni 2% din veniturile de cazare pentru fiecare zi de sejur, valoare care nu include TVA, conform unui proiect supus dezbaterii publice, postat pe site-ul Primăriei Capitalei.
Anterior, taxa respectivă se calcula prin aplicarea unei cote de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur al turistului.
Proiectului îi este ataşată şi o analiză comparată a taxelor speciale pentru promovarea turistică aplicate de o serie de municipalităţi din ţară. Astfel, în anul 2019, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu taxa a avut un cuantum de 1%. Timişoara a aplicat o cotă de 2%, stabilită în anul 2018, iar Oradea de 3% începând cu anul 2016. Sinaia a aplicat tot o cotă de 2% din valoarea fiecărei nopţi de cazare, precum şi 2% din valoarea tarifelor de acces la muzee şi case memoriale. În Alba Iulia, pentru persoanele mai mari de 12 ani se aplică o taxă de 4,7 lei/zi, în cazul unităţilor de cazare de 3, 4 sau 5 stele, şi de 2,35 lei/zi în cazul altor unităţi de cazare.