Reguli noi pentru construcțiile caselor în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova a făcut un pas important către simplificarea procesului de construire a locuințelor în localitățile rurale, prin aprobarea unui nou regulament care reduce semnificativ birocrația și costurile asociate acestui demers, scrie ziarulnational.md.

Cetățenii moldoveni din mediul rural vor avea acum posibilitatea de a construi mai ușor locuințe cu un etaj și cu o suprafață mai mică de 150 de metri pătrați, precum și anexe gospodărești.

Noul regulament prevede pașii exacți pentru construirea și recepția acestor tipuri de locuințe, ceea ce simplifică practica actuală, deseori împovărătoare pentru cetățeni.

Reducerea timpului necesar pentru obținerea aprobărilor și diminuarea costurilor sunt două dintre principalele beneficii pe care le aduce această reglementare.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Eliberarea de birocrație

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a subliniat că noile măsuri vin să elimine procedurile birocratice care până de curând au complicat foarte mult construirea locuințelor în mediul rural.

„Prin acest regulament, simplificăm mult condițiile de amplasare a construcțiilor, persoanele în drept să execute lucrările, persoanele responsabile, modul de construcție, de recepție și de post-utilizare”, a declarat ministrul.

Astfel, cetățenii din sate vor putea construi mai rapid și mai eficient o locuință sau structuri aferente locuinței, fără a mai fi nevoiți să se confrunte cu un proces îndelungat și complicat pentru obținerea autorizațiilor necesare.

casa
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce prevede noul regulament?

Conform regulamentului aprobat, sunt stabilite condițiile de amplasare a construcțiilor, precum și responsabilitățile celor implicați în procesul de construcție.

Aceste responsabilități includ verificarea calității construcțiilor și modalitatea de recepție a lucrărilor.

De asemenea, regulamentul definește clar cine deține calitatea de investitor și cum trebuie să se desfășoare convocarea Comisiei de recepție, inclusiv modul de întocmire și semnare a procesului-verbal de recepție.

Un alt aspect important prevăzut în Codul Urbanismului și Construcțiilor este că aceste tipuri de locuințe – cu un etaj și cu o suprafață mai mică de 150 de metri pătrați – pot fi construite fără a fi necesar certificatul de urbanism sau autorizația de construire.

Aceasta este o măsură care va sprijini direct locuitorii din mediul rural, eliminând o barieră semnificativă în calea realizării planurilor lor de construcție.

Satele din Republica Moldova sunt tot mai pustii

Republica Moldova, la fel ca multe alte țări europene, se confruntă cu o criză demografică profundă, marcată de fenomenul depopulării satelor, scrie evz.ro.

Acest proces nu este doar un rezultat al migrației economice, ci și al neglijării rurale, în care localitățile, odată vibrante, sunt abandonate și lăsate în ruină.

Satul Bondareuca din comuna Zgărdești, raionul Telenești, reprezintă un exemplu tragic al acestei realități.

În urmă cu câteva decenii, Bondareuca era o comunitate rurală înfloritoare, cu 60 de gospodării pline de viață. Străzile erau animate de vocile locuitorilor, iar casele bine întreținute reflectau mândria celor care le dețineau. Însă, astăzi, imaginea este cu totul diferită.

În decurs de zece ani, valul de plecări a redus satul la o umbră a fostei sale glorii. Bătrânii care au rămas privesc neputincioși cum lumea, inclusiv cei tineri, a ales să părăsească locurile natale în căutarea unui trai mai bun în orașe sau chiar peste hotare.

Depopularea satelor din Moldova este un fenomen cu multiple cauze. Lipsa locurilor de muncă, accesul limitat la servicii publice, precum sănătatea și educația, și lipsa perspectivelor pentru un viitor mai bun sunt factori care au determinat migrarea masivă a populației. Tinerii, în special, aleg să plece, lăsând în urmă comunități îmbătrânite și din ce în ce mai vulnerabile.