Piaţa de energie din România trebuie să beneficieze de un climat de încredere şi de stabilitate, a declarat luni Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. În acest scop, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat luni că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Între acestea, taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, introdusă la finele lui 2018, de către Guvernul PSD, prin celebra OUG 114, a fost eliminată.
Climat de încredere și stabilitate
”Taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic a fost eliminată, măsură absolut urgentă şi necesară, astfel încât piaţa de energie din România să beneficieze de un climat de încredere şi de stabilitate”, a declarat Dancă, citat de Agerpres.
Proiectul ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care cuprinde prevederile din legea de corectare a OUG 114, a fost introdus, luni, pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern.
Problema atacului la CCR
Actul normativ a fost propus de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Premierul a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că trebuie rezolvată o problemă ”creată de atacul la Curtea Constituţională din partea PSD a legii de corectare a ordonanţei 114”.
Măsuri de reformă
”După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare – cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an.
Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali”, a spus Orban.