Se estimează că 400.000 de persoane, majoritatea copii, mor anual din cauza bolii parazitare. Noul vaccin, care necesită patru doze, a redus numărul de cazuri cu 30 la sută. Malaria este transmisă de țânțarul anofel, făcându-l cea mai letală insectă de pe planetă.
Firma de biotehnologie Oxitec a lansat deja controversate teste de teren cu țânțari modificați genetic, considerate o alternativă viabilă la pulverizarea de insecticide împotriva Aedes aegypti, specia de țânțar care este purtătoarea a numeroase boli grave precum febra Zika, febra dengue sau febra galbenă, potrivit NJTV online.
Entomologul Rajeev Vaidyanathan este directorul programelor din SUA pentru Oxitec, o companie care produce țânțari masculi modificați genetic cu o genă letală pentru femele, care mușcă letal.
Țânțarii modificați genedic de la Oxitec, toți masculi, au fost proiectati pentru a purta o gena letală, iar când țânțarii modificați se împerechează cu femelele țânțarilor sălbatici, gena letală este transmisă descendenților lor.
Deși gena nu afectează supraviețuirea masculilor, împiedică descendenții femele să dezvolte o proteină esențială și astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.
Unde au apărut
Țânțarii Oxitec au zburat pentru prima dată în câmp în Brazilia și în Insulele Cayman, în 2010. Compania susține că atfel s-a redus dramatic populația locală de țânțari.
Nathan Rose, reprezentant Oxitec, a declarat: ”Am văzut în Brazilia o reducere de 90% a bolilor în zonele în care ne-am eliberat țânțarii, împotriva unei reduceri de aproximativ 50% în alte părți, unde alte măsuri de control erau utilizate”.
În Florida, unde se testează acest experiment, opoziția oamenilor a fost acerbă. Îngrijorați de faptul că vor fi mușcați de țânțari modificați genetic sau că insectele vor perturba ecosistemul Floridei, unii au amenințat că vor bloca experimentele prin pulverizarea insecticidelor în apropierea punctelor de eliberare.
„După cum vă puteți imagina, există oameni care sunt fie pentru, fie împotrivă,” spune biologul molecular Natalie Kofler, fondatoarea Editing Nature, o organizație care pledează pentru dezvoltarea responsabilă și supravegherea tehnologiilor de editare genetică.