Perioada în care ratele la creditele în euro scădeau de la o lună la alta datorită aprecierii leului se apropie de sfârşit. Declinul monedei naţionale are şanse să continue chiar şi anul viitor.

Dacă la sfârşitul lunii iulie pentru o rată de 230 de euro, aferentă unui credit ipotecar, clientul scotea din buzunar 726 de lei, la finele lui august plătea mai mult cu 26,5 lei.

Calculele pentru viitor arată chiar mai rău, analiştii economici anticipând o depreciere în continuare a monedei naţionale. În septembrie, valoarea ratei la acelaşi credit ar putea ajunge la 759 de lei, urmând ca în noiembrie să depăşească 770 de lei, iar după cele mai pesimiste previziuni, chiar să ajungă la 805 lei în unele luni din 2008.

Care sunt cauzele acestei aşteptate deprecieri a leului? Pe de o parte, BNR nu se simte deloc confortabil cu un leu supraapreciat în condiţiile unui deficit extern care creşte accelerat. Pe de altă parte, blocarea pieţei ipotecare din SUA a pus stavilă apetitului pentru risc al investitorilor străini. Dacă pentru deprecierea din luna august pare „vinovată“ şi banca centrală, bănuită că ar fi intervenit pe piaţa valutară, la cea de săptămâna trecută au contribuit în special influenţele negative ale pieţelor internaţionale, care au afectat puternic pieţele din ţările emergente.

Analistul-şef al ABN Amro Bank, Radu Crăciun, spune că investitorii se tem că în SUA vor fi lovite şi alte instituţii financiare mari, din cauza crizei creditelor ipotecare riscante. Ca urmare, ei adoptă poziţii defensive şi pe alte pieţe, chiar dacă volumele tranzacţiilor aici nu sunt nici pe departe atât de mari. „Cred că este o reacţie uşor exagerată“, arată Crăciun. Ciprian Dascălu, analistul financiar al ING Bank, pune deprecierea de săptămâna trecută a leului pe seama dispariţiei sentimentului pozitiv al investitorilor faţă de economiile ţărilor emergente.

Într-adevăr, ultimele cifre privind creşterea economică a României în 2007 arată o încetinire a procesului.

Previziuni pesimiste pentru moneda naţională

Toate aceste motive fac ca analiştii financiari să anticipeze, pentru luna septembrie, o uşoară corecţie a cursului (scăderea leului faţă de euro). Ciprian Dascălu se aşteaptă ca euro să nu mai coboare sub nivelul de 3,30 lei, cu atât mai mult cu cât „aprecierea de până acum a leului a afectat competitivitatea economiei româneşti“, fapt nu tocmai confortabil pentru politica monetară a băncii centrale. „Chiar dacă ne aşteptăm ca, pe 18 septembrie, FED să scadă dobânda cu 0,25%, fapt care va genera sentimente pozitive pentru investitori, vulnerabilitatea leului nu trebuie pierdută din vedere“, spune Dascălu.

În acest context, lunile octombrie şi noiembrie sunt văzute ca „negative“ pentru evoluţia cursului euro-leu. Analiştii prevăd pentru finalul de an un curs de 3,35 lei pentru un euro, pe fondul unei lichidităţi scăzute.
Nici previziunile pe următoarele luni nu sunt foarte optimiste pentru moneda noastră naţională. „Presiunile pe deprecierea leului vor continua. Cert este că majorarea deficitului extern nu mai poate continua, şi atunci fie vom avea o corecţie controlată, fie, pur şi simplu, piaţa va realiza această corecţie“, spune Radu Crăciun, care se aşteaptă la un curs mediu de 3,308 lei pentru un euro în 2008.

Ciprian Dascălu crede că, în prima jumătate a anului viitor, vom avea o depreciere a monedei naţionale până la un curs de 3,45 lei/euro, şi chiar până la 3,5 lei pentru un euro pe termene scurte. Dacă euro va sări însă şi acest prag de 3,5 lei, este de aşteptat ca banca centrală să majoreze dobânda de politică monetară. Deocamdată, însă, BNR nu poate fi decât mulţumită de actuala depreciere.  n

62-6025-06_raducraciun_c.jpg«În medie, ne aşteptăm la un curs de 3,320 lei – 3,327 lei pentru un euro în 2007»
Radu Crăciun, analist-şef ABN Amro Bank