Prețurile petrolului au scăzut din nou

Preţurile petrolului au înregistrat o scădere pentru a patra zi consecutivă. Îngrijorările legate de perspectivele creşterii ratelor dobânzilor în SUA au condus la preocupări cu privire la cererea pe piaţa principală de petrol din lume.

Prețurile futures pentru petrolul Brent au înregistrat o scădere de 45 de cenți, sau 0,6%. Ele au ajuns la 81,45 dolari pe baril.

Prețurile futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) au înregistrat o scădere de 57 de cenți, sau 0,7%. Acestea se situează la 77 de dolari pe baril.

Conform datelor S&P Global, activitatea economică din SUA a înregistrat o accelerare în această lună. Cu toate acestea, producătorii au raportat și o creștere a prețurilor pentru diverse achiziții, indicând o posibilă creștere a inflației pentru bunuri în lunile viitoare.

Minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA, desfășurată miercuri, au evidențiat îndoieli printre factorii de decizie cu privire la eficacitatea ratelor dobânzilor actuale în gestionarea inflației persistente.

Rata ridicată a dobânzilor poate majora costul împrumuturilor, având potențialul de a încetini activitatea economică și de a reduce cererea de petrol.

În plus, evaluând piața, stocurile de petrol din SUA au înregistrat o creștere de 1,8 milioane de barili săptămâna trecută, conform informațiilor furnizate de Energy Information Administration, comparativ cu o estimare de extragere de 2,5 milioane de barili.

Totuși, conform EIA, cererea de benzină din SUA este la cel mai înalt nivel din noiembrie. Acest lucru oferă un suport semnificativ pe piețele de energie.

sonda de petrol
SURSA FOTO: Dreamstime

National Grid caută un cumpărător pentru cel mai mare terminal de GNL din Europa

National Grid, operatorul britanic de infrastructură energetică, a declarat joi că are planuri de a vinde terminalul său de gaze naturale lichefiate (GNL) din Marea Britanie. Este cea mai mare instalație de acest tip din Europa. Decizia face parte dintr-un efort de a-și optimiza operațiunile.

”De asemenea, astăzi ne evoluăm în continuare strategia de a ne concentra pe reţele şi, prin urmare, ne vom eficientiza activitatea pe măsură ce ne anunţăm intenţia de a vinde Grain LNG”, a spus compania când şi-a prezentat rezultatele financiare din anul de afaceri 2023/24.

Amplasat pe Insula Grain din comitatul Kent, terminalul de import este în prezent în proces de extindere. Acesta va dispune în curând de capacitatea de a stoca și furniza suficient gaz pentru a satisface aproximativ o treime din cererea de gaz a Marii Britanii.

Gazele naturale lichefiate (GNL) au devenit o sursă vitală de aprovizionare cu gaz pentru Europa. Ele contribuie la compensarea volumelor de gaze rusești pierdute:

  • în urma conflictului din Ucraina
  • și a avarierii conductei Nord Stream din Marea Baltică

National Grid gestionează atât rețelele de transport de energie, cât și cele de electricitate în Marea Britanie.