Așadar, petrolul a înregistrat o ieftinire marți, 14 mai, după ce date proaspete din SUA au indicat că inflaţia rămâne persistentă. Simultan, potenţialele riscuri de aprovizionare din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu şi a incendiilor de vegetaţie din Canada au susţinut preţurile.
Petrolul a înregistrat o ieftinire marți, 14 mai
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 98 de cenţi, la 82,38 dolari pe baril, conform Reuters. Simultan, contractele futures pentru ţiţeiul (WTI) West Texas Intermediate din SUA au pierdut 1,07 dolari, până la 78,05 dolari pe baril.
Potrivit sursei menționate, preţurile de producţie din SUA au crescut peste aşteptări în aprilie. Evoluția a fost înregistrată pe fondul creşterii puternice a costurilor serviciilor şi bunurilor. Acest lucru indică faptul că inflaţia a rămas ridicată la începutul celui de-al doilea trimestru.
Costurile împrumuturilor în SUA au rămas blocate la niveluri ridicate
Costurile împrumuturilor în SUA au rămas blocate la niveluri ridicate din iulie anul trecut, amintește sursa menționată. Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a oferit mai multe informații.
El a spus că se aşteaptă ca inflaţia să încetinească în 2024. Totodată, a avertizat că încrederea sa în declin a scăzut după ce preţurile au crescut mai repede decât se aştepta în primul trimestru.
„Mă aştept ca inflaţia să se reducă din nou… lunar, la niveluri care seamănă mai degrabă cu valorile mai scăzute pe care le aveam anul trecut. Aş spune că încrederea mea în asta nu mai este atât de ridicată pe cât a fost”, a spus Powell, într-un eveniment la Amsterdam.
Povestea inflaţiei nu este sub control
Un avertisment a venit și de la Tim Snyder, economist la Matador Economics. Specialistul subliniază că „povestea inflaţiei nu este sub control”. Acest lucru trage puţin cererea înapoi.
„Povestea inflaţiei nu este sub control, ceea ce trage puţin cererea înapoi şi lucrul care a frecat puţină sare în rană au fost comentariile lui Powell”, a spus Tim Snyder.
Datele privind preţurile de consum din SUA, aşteptate miercuri, vor avea un impact mai accentuat asupra momentului de reducere a dobânzilor. Acesta ar putea stimula creşterea economică şi, prin urmare, cererea de petrol.
Simultan, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi-a menţinut previziunile privind creşterea relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024.
Totodată, organizația a spus că există şanse ca economia mondială să se descurce mai bine decât se aştepta în acest an.
Raportul lunar al OPEC spune că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024. Raportul arată și că cererea va crește cu 1,85 milioane barili pe zi în 2025.