S-a impus o nouă taxă. UE a trimis ordin: „Frâna de urgență a fost declanșată”

taxa

SURSA FOTO: pixabay.com

Autoritățile din UE au reintrodus o taxă pentru importurile de crupe din Ucraina. Cota stabilită pentru importuri a fost deja depășită, iar Uniunea Europeană a impus taxe pentru importul acestor tipuri de cereale.

A fost reintrodusă taxă pentru importurile de crupe din Ucraina. Decizia a fost luată în contextul în care cota stabilită pentru importuri a fost deja depășită și Uniunea Europeană (UE).

Autoritățile din UE au reintrodus o taxă pentru importurile de crupe din Ucraina

Anterior, au fost impuse taxe pentru importurile de ovăz ouă și zahăr din Ucraina. Europarlamentarul Dan Motreanu a oferit mai multe explicații, într-o postare realizată pe Facebook.

El spune că UE impune taxe pentru importurile de crupe (boabe de cereale, precum porumb, ovăz, măcinate mare și folosite la prepararea unor mâncăruri).

Motreanu susține că a reușit, împreună cu alți europarlamentari români, să obțină votul Parlamentului European privind extinderea aplicării frânei de urgență la produse precum cerealele și mierea.

Acordul final prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului

Conform celor explicate de Dan Motreanu, acordul final prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la alte patru produse.

Este vorba despre ovăz, porumb, crupe și miere. Acestea se adaugă acelor propuse de Comisie, respectiv păsări de curte, ouă și zahăr.

„Uniunea Europeană a introdus taxe pentru importurile de crupe din Ucraina, frâna de urgență fiind declanșată după ce cota stabilită a fost depășită. Anterior, taxele fuseseră introduse pentru importurile de ovăz ouă și zahăr din Ucraina.

Am obținut, împreună cu Daniel Buda și Iuliu Winkler, votul Parlamentului European privind extinderea aplicării frânei de urgență la produse precum cerealele și mierea”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.

Mecanismul obligă Comisia să reintroducă contingente tarifare

Potrivit europarlamentarului român, mecanismul automat de salvgardare obligă Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile la aceste produse depășesc media aritmetică a cantităților importate în prima jumătate a anului 2021, în 2022 și 2023.

„Amendamentele noastre la acordul privind prelungirea cu un an a liberalizării comerțului dintre UE și Ucraina au fost aprobate de plenul Parlamentului European. Acordul final prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la alte patru produse – ovăz, porumb, crupe și miere, care se adaugă celor propuse de Comisie – păsări de curte, ouă și zahăr.

Mecanismul automat de salvgardare obligă Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile la aceste produse depășesc media aritmetică a cantităților importate în prima jumătate a anului 2021, în 2022 și 2023. Deciziile pot fi luate rapid, după ce perioada de declanșare a frânei de urgență a fost redusă de la 21 de zile la 14 zile, așa cum am propus în Parlamentul European”, a conchis Motreanu.

Postarea europarlamentarului a atras imediat reacții.

România a redevenit grânarul Europei. Este principalul exportator de grâu moale din UE

În altă ordine de idei, România a redevenit grânarul Europei. În primele două săptămâni ale sezonului agricol 2024/25, Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă a exporturilor de grâu moale. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană marți, exporturile de grâu moale au totalizat 788.201 tone, în scădere cu 48% comparativ cu 1,5 milioane de tone exportate în aceeași perioadă a sezonului anterior. Comisia a subliniat că datele sunt incomplete, ceea ce ar putea influența cifrele finale.

În perioada 1-14 iulie 2024, România s-a remarcat ca principalul exportator de grâu moale din Uniunea Europeană. A avut o cantitate totală de 286.450 de tone. Germania a ocupat locul al doilea cu 80.410 tone, urmată de Lituania cu 75.002 tone, Franța cu 73.316 tone și Letonia cu 70.762 tone.