Proiectul Sema Parc dezvoltat pe amplasamentul fostei platforme industriale Semanatoarea insumeaza 930.000 mp deasupra pamantului si 20.000 parcari de spatii destinate birourilor (din care 840 mii de mp vor fi gata in 2014) locuintelor si activitatilor comerciale si este amplasata pe 42 de hectare situate pe malul drept al raului Dambovita.

Proiectul include cladiri pentru birouri de clasa A, in suprafata totala de 363.950 mp, spatii comerciale de tip mall si hypermarket, pe 172.900 mp si un parc rezidential de 122.150 mp. Imobilele de afaceri incorporate in proiect au intre 5 si 30. Partea de retail se va concretiza intr-un centru comercial de dimensiuni foarte mari si un hotel de 4 sau 5 stele, iar cea rezidentiala va asigura peste 1.200 de apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 80 şi 260 mp.

„Zona afacerilor din Sema Parc prevede doar cladiri de birouri de clasa A si A+, amplasate intr-un cadru natural armonios, ceea ce va asigura chiriasilor un mediu excelent de lucru. Faptul ca imobilele sunt inchise la exterior cu sticla favorizeaza patrunderea luminii naturale pe toata circumferinta lor, un atuu deosebit pentrui cei care vor lucra in Sema Parc. La asta se adauga asigurarea unui loc de parcare la fiecare 55 mp inchiriati, un lucru greu de gasit la alte cladiri de birouri din Bucuresti”, este de parere Alina Calciu, Senior Broker to Commercial Department CB Richard Ellis | Eurisko.

Fondul austriac de investitii, Europolis, a achizitionat deja primele doua cladiri de birouri din Sema Parc. Este vorba despre o cladire de tip „courtyard” cu 5 etaje si de una tip „city building”, cu 14 etaje. Majoritatea spatiilor oferite spre inchiriere in aceste cladiri au fost deja ocupate. Operatorul telecom Zapp este compania care si-a asigurat suprafata cea mai mare din cladirea cu 5 etaje (4600 mp). Easy call, (5500 mp) EA GAmes, (4000 mp) si UPC (3000 mp)sunt alte companii care au inchiriat deja spatii de birouri in Sema Parc.

„Sema Parc se prefigureaza ca un parc preferat nu numai de companiile care activeaza pe piata de IT si telecom. KRKA (1000 mp), Thales (3300 mp) si BAT (2600 mp) sunt cateva exemple menite sa confirme regula, declara Vlad Marin, Senior Broker to Commercial Department CB Richard Ellis | Eurisko.

Suprafaţa medie închiriată de o firmă se situează în jurul valorilor de 1.600 şi 2.300 de metri pătraţi. Alina Calciu spune că, deşi chiriile sunt mai mici în parcurile de afaceri, companiile nu se orientează neapărat catre acestea luand in calcul criteriul financiar, ci caută locaţii care se potrivesc cel mai bine afacerilor acestora şi strategiei de dezvoltare pe o perioadă de la trei pană la cinci ani.

„Prima faza a fost complet inchiriata odata cu tranzactia BAT intermediata de CBRE| Eurisko, desi suntem agent co-exclusive pe proiectul Sema Parc. Imobilul de tip „courtyard”, cu 5 etaje, a fost aproape in intregime inchiriat, iar spatiile din cladirea de tip „city building” (14 etaje) sunt de asemenea inchiriate”, mai adauga Vlad Marin, Senior Broker to Commercial Department CB Richard Ellis | Eurisko.

Sursa: CB Richard Ellis | Eurisko