S-a închis o mare companie din România. Era un adevărat simbol al țării noastre
Fabrica de pantofi Clujana a fost un adevărat simbol al României, însă datoriile acumulate au făcut ca aceasta să fie închisă. Presa locală din Cluj scria că această fabrică risca să intre în faliment până la finalul acestui an.
Cu toate că în ultimii 30 de ani s-au încercat mai multe variante pentru ca fabrica să nu fie închisă, toate au reprezentat un adevărat eșec. În vremurile ei bune, fabrica de pantofi Clujana a fost cea mai mare fabrică de încălțăminte din partea de est a Europei. Tot atunci, la acestă fabrică lucrau 8.000 de oameni.
Din păcate, după 111 ani de existență, lacătul a fost pus pe fabrica din Cluj. Aceasta se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care deține 93,4412% din acțiunile fabricii.
Fabrica Clujana a fost cumpărată de CJ Cluj în 2018 pentru a fi salvată de la insolvență. Aceasta a făcut și profit de când a fost cumpărată, iar în anul 2019, veniturile au fost cu 136% mai mari decât cele din anul precedent. Tot în acest an, cifra de afaceri a fost de 1.847.754 milioane de lei, în timp ce 123 de angajați lucrau aici.
„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, spune Alin Tișe pentru Ziua de Cluj.
Clădirea și terenul fabricii Clujana nu vor intra în proprietate privată
Alin Tișe a mai declarat pentru sursa anterior citată că este imposibil ca această clădire, cât și terenul, să intre în proprietate privată, deoarece acestea aparțin Consiliului Județean Cluj.
„Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, afirmă Tișe.
De asemenea, el a mai declarat că CJ Cluj a încercat să ajute fabrica, însă nu a existat un cadru legal pentru finanțarea acesteia.
„Am încercat de-a lungul anilor să găsim o formă juridică de a finanța, dar din păcate nu există în momentul de față una, pentru că Statul, prin Consiliul Județean Cluj, nu poate să finanțeze o fabrică falimentară, oricare ar fi aceea. Nu există o bază legală și în mod evident nu putem finanța fabrica, cum nu putem finanța o afacere privată din bugetul Consiliului Județean”, a explicat Tișe.
Fabrica de pantofi Clujana ar putea să renască
Alin Tișe a venit și cu vești bune și spune că acestă fabrică ar putea să renască.
„Părerea mea este că ea va trebui să renască într-o altă formă. În general, din toate fabricile mari pe care le-am avut înainte de ’89, puține dintre ele au rezistat în acea structură.
Iată, Clujana a resistat totuși 30 de ani așa. Odată cu programul acesta de reorganizare și cu o noua repornire la alte standarde și în alte condiții, ar putea să reînceapă producția, cum s-a întâmplat și la alte fabrici ale Clujului, care s-au redimensionat, au intrat într-o altă realitate pe care o avem în prezent – concurența de pe piață, faptul că este vorba de cerere și o ofertă.
Aceasta este formula prin care văd eu că ar putea renaște Clujana, cu spații mai mici și mai ieftine, să își poată relua activitatea cu cheltuieli mai mici pe partea aceasta de administrație și cu un management eficient pe care l-am avut și până acum, dar din păcate am avut costuri foarte mari. Directorul de acolo (Călin Oancea – n. red.) și-a făcut datoria pe deplin”, este de părere Alin Tișe.
Nu în ultimul rând, el a adus în discuție și privatizarea, dar a subliniat că numai brandul poate fi cumpărat.
„Clujana în momentul de față nu mai are nimic, clădire, terenuri. Acestea sunt în proprietatea statului și a Consiliului Județean Cluj și nu pot face obiectul unei tranzacții imobiliare. Fabrica a rămas cu angajații, circa 50 de persoane sau chiar mai puțin. Nu mai au spații de funcționare. Au doar marca în sine, care și aceea trebuie evaluată printr-o expertiză. În rest, Clujana nu are nimic în proprietate nici astăzi. Dacă ar fi să fie privatizat ceva acolo, nu prea este ce să fie vândut. Ar fi cumpărată strict doar pentru nume și personalul calificat care lucrează acolo”, a spus Alin Tișe, potrivit sursei anterior citate.