Răsturnare de situație în plin război. Președintele Rusiei Vladimir Putin este de-a dreptul revoltat după ce a primit o scrisoare de la omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Ce i-a transmis acesta și ce răspuns a dat președintele rus?
Volodimir Zelenski își dorește să aibă o discuție față în față cu Vladimir Putin, însă până când acest lucru se va întâmpla, liderul de la Kiev i-a trimis acestuia un bilet, prin intermediul lui Roman Abramovici.
Biletul este unul scris de mână, iar Zelenski îi spune președintelui rus poziția Ucrainei în ceea ce privește condițiile de pace. Potrivit Daily Mail, Roman Abramovici a fost cel care i-a dat lui Putin un bilet scris de mână de Zelenski în care acesta i-a transmis condițiile Ucrainei în încercarea de a pune capăt războiului.
Pentru a face acest gest însă, proprietarul clubului FC Chelsea a zburat cu avionul între Istanbul, Moscova și Kiev. În momentul în care Vladimir Putin ar fi primit biletul, acesta ar fi zbucnit, arătându-se furios, scrie The Times.
Vladimir Putin i-a răspuns lui Zelenski
Sursa citată precizează că după ce a citit mesajul, Vladimir Putin a transmis și el la rândul său unul. Mai exact, președintele rus i-a spus oligarhului să îi transmită lui Zelenski că Ucraina va pierde totul. „Spune-i că îi voi învinge”, ar fi spus acesta.
Ulterior, proprietarul FC Chelsea s-a întors la Istanbul și a intrat în legătură cu politicianul ucrainean Rustem Umerov, despre care se spune că acționează ca negociator al Kievului.
Menționăm faptul că, deși reacția lui Putin a fost una amenințătoare, Turcia încă speră că pacea va avea loc. Mai exact, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalin, declara că se fac progrese în cadrul negocierilor de pace.
În ce situație au ajuns negocierile dintre Rusia și Ucraina
Totodată, oficialul turc a mai spus și că viitoarele discuții față în față vor continua săptămâna aceasta. Amintim că săptămâna trecută, Kalin a declarat pentru ziarul Hurriyet că sunt „aproape de un acord” asupra unor chestiuni-cheie privind NATO, demilitarizarea și statutul protejat al limbii ruse.
Pe de altă parte, el preciza că există încă divergențe cu privire la viitorul Crimeei, anexată de Rusia în 2014, și al Donbasului, care a fost ocupat în mare parte în timpul conflictului actual.
În acest sens, Kalin a lansat ideea ca Donbas și Crimeea să fie deținute de Moscova în baza unui acord pe termen lung, așa cum a avut Marea Britanie asupra Hong Kong-ului între 1898 și 1997.